/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC. VIDEO/ Suspendarea din funcția de primar a lui Ilan Șor, subiect tabu la CEC

06 aprilie 2018, ora 08:30

„În cazul primarului de Orhei, se creează certitudinea că normele legale care stabilesc că în cazul săvârșirii unei infracțiuni, primarul poate fi suspendat din funcție până la soluționarea definitivă a cauzei, sunt eludate și neaplicate pentru că nu este prevăzut cine trebuie să solicite instanței suspendarea lui Șor”, se menționează în proiectul hotărârii.

În acest sens, autorii susțin că suspendarea din funcția a primarului în asemena situații este dictată de necesitatea de a proteja primăria față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale.

În acest sens a fost adus și exemplul ex-primarului Dorin Chirtoacă, care a fost suspendat din funcție, normă care nu se aplică însă și în cazul lui Ilan Șor.

Subiectul nu a fost introdus însă pe ordinea de zi, ceea ce a provocat nemulțumirea unor membri ai CEC.

„Se crează impresia că cineva vrea să cenzureze totul în comisie. O majoritate vrea să cenzureze o minoritate sau invers. Arătăm urât. Orice coleg are dreptul să includă un subiect. E altă problemă dacă va fi votat sau nu. Să fim mai toleranți și să nu arătăm că cineva e puternic și cineva e slab”, a declarat Vasile Gafton.

„Am făcut cunoștință cu proiectul. Cred că este dreptul unui membru al comisiei să facă acest lucru. Problema abordată de domnul Gurduza e și ea electorală dacă vreți. Dați să folosim aceleași instrumente pentru toate cazurile. Există și bun simț și aici ar trebui să mai cugetăm”, a menționat Vladimir Șarban r, membru CEC.

Împotriva includerii pe ordinea de zi a ședinței CEC a acestui proiect au votat președinta CEC Alina Russu, Iurie Ciocan, Andrei Volentir și Veaceslav Agrigoroaie. Pentru includerea pe ordinea de zi – Sergiu Gurduza, Vasile Gafton, Vladimir Șarban, Vadim Filipov. S-a abținut de la vot – Rodica Ciubotaru, vicepreședintele CEC, înaintat în funcție de PL.

Actualmente, pe rolul Curții de Apel Cahul, se află în ordine de apel cauza penală în privința lui Ilan Șor, învinuit de cauzarea daunei prin înșelăciune și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Menționăm că, primarul de Orhei a fost condamnat la șapte ani și șase luni de pușcărie pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram