Guvernarea de la Chișinău nu a îndeplinit 4 din cele 10 condiționalități pentru ca Moldova să poată beneficia de prima tranșă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „Politică” de la TV8. Asta în timp ce autoritățile de la Chișinău se laudă că toate cele 10 condiții au fost îndeplinite. De aceeași părere este și europarlamentarul român social-democrat Andi Cristea.

„Cele 10 condiții tehnice au fost îndeplinite de către RM pentru acordarea primei tranșe. Prima tranșă va veni pe cât posibil înaintea alegerilor pentru Primăria Chișinău,” susține Andi Cristea, copreședintele Comitetului parlamentar de asociere UE-RM.

„Faptul că deputatul Cristea spune că condiționalitățile sunt îndeplinite și că banii vor veni până în luna mai. Am recitit declarația lui. El a spus că speră că banii vor veni până în luna mai. Este o diferență mare,” a subliniat Siegfried Mureșan, președintele Delegației Comisiei pentru Buget.

În timpul emisiunii, europarlamentarul a precizat că patru condiționalități din cele zece, guvernarea de la Chișinău le-a îndeplinit doar parțial sau deloc. „Din cele 10, vreo 3-4 nu sunt îndeplinite. Justiție, combaterea corupției, reforma justiției. Cum am spus mai devreme nu este suficient să înființezi o agenție. Trebuie să dovedești că devine pe deplin funcțională, că are buget, că are personal, începe să-și îndeplinească misiunea,” a adăugat Mureșan.

Mureșan spune că ar fi vorba de mai multe instituții nefuncționale la Chișinău. „Și sunt mai multe agenții, instituții, care trebuie create și făcute funcționale și au fost legiferate. Ele există pe hârtie, dar trebuie să și funcționeze,” a mai menționat Mureșan.

Zilele acestea, la Chișinău a avut loc cea de-a 6-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Au fost discutate subiecte precum starea sistemului bancar, independența justiției, finanțarea partidelor și lupta împotriva corupției.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!