/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ 9 ani de la 7 aprilie 2009. Deputați din actualul Parlament: Dezideratele de atunci rămân actuale

06 aprilie 2018, ora 19:10

La 9 ani de la protestele violente din aprilie 2009, soldate cu devastarea Președinției și Parlamentului, unii aleși ai poporului susțin că Moldova își continuă drumul spre prăpastie.

Șapte aprilie este o zi în care pentru democrația din RM s-a murit. După atâția ani vreau să vă spun că lupta continuă și dezideratele pentru care s-a murit la 7 aprilie rămân a fi vii și acum. Acestea sunt: libertatea, democrația, prosperitate pentru cetățeni, reunificare națională pentru reîntregire,” a declarat Ion Boțan, deputat PL.

Unele organizații spun că suntem într-un regim hibrid, suntem într-o zonă foarte periculoasă, alunecăm spre autocrație. Se face vinovată întreaga clasă politică, și instituțiile, și cei care trebuie să vegheze respectarea legii și a Constituției,” a spus Vadim Pristrinciuc, vicepreședinte PL.

Comuniștii insistă și astăzi că în aprilie 2009 a avut loc o lovitură de stat. La fel cred și unii socialiști.

Pentru ei înșiși cuvântul comunist și comunism este un cuvânt alergic. Ei nici nu s-au gândit la ceea ce fac și de ce fac, fiindcă au vrut să înlăture comuniștii de la guvernare. Și i-au înlăturat. Și iată ce avem noi astăzi – tristețe, sărăcie, nevoie și destrămări,” a menționat Vladimir Voronin, deputat PCRM.

Au fost mai multe elemente ale unei lovituri de stat în care unii oligarhi au încercat să-i substituie din putere pe alți oligarhi. Și iată am avut în rezultat o consolidare totală a oligarhiei, o capturare a statului, o degradare spre dictatură,” a mărturisit Bogdat Țîrdea, deputat PSRM.

Democrații și popular-europenii nu văd însă degradarea despre care vorbesc colegii din celelalte fracțiuni parlamentare. Din contra, susțin că Moldova e pe calea cea bună.

A fost o revoltă, a fost o nemulțumire față de faptul că RM a fost mulți ani în stagnare. Și dacă astăzi noi avem dreptul la libertatea de exprimare, avem dreptul la un protest, să ne expunem părerea, avem și instituții democratice, avem o societate civilă mai puternică. Consider că RM e pe un drum bun,” a declarat Valentina Buliga, deputat PDM.

Tinerii au luptat pentru libertate, eu cred că în RM astăzi există mult mai multă libertate decât a fost până la 7 aprilie 2009. Deci, lupta lor, totuși, s-a meritat. Suntem o țară în care ne bucurăm de foarte multe libertăți. Dar sunt și lucruri care trebuiau elucidate și probabil nu toate victimele au fost despăgubite așa cum consideră că ar fi trebuit să fie,” a menționat Valeriu Ghilețchi, vicepreședintele Parlamentului.

Acum 9 ani, urmare a unei victorii, pretins a fi obținute prin fraudă de către comuniști, la alegerile parlamentare, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a apăra democrația și o viață mai bună. Protestele pașnice au degenerat însă, transformându-se în confruntare cu forțele de ordine, care acționau haotic.

Într-un mesaj televizat, prim-ministrul de atunci, Zinaida Greceanîi, actualmente lider PSRM, avertiza părinții copiilor ieșiți la proteste că polițiștii sunt gata să folosească toate mijloacele necesare pentru apărare, inclusiv armele. Sute de manifestanți au fost reținuți, băgați în subsolurile comisariatelor de poliție, torturați și condamnați în condiții opace. Mulți au ajuns la spital.

În acea perioadă se vorbea despre decesul a cel puțin trei tineri. Doar cazul lui Valeriu Boboc, care a murit urmare a loviturilor primite în regiunea capului, a fost probat. Anticorupție.md a scris, anterior, că puțini dintre demnitarii de atunci, fideli Partidului Comuniștilor de la guvernare, au fost judecați pentru că au acționat cu nepăsare. Din contra, mulți s-au adăpostit sub umbrela PDM și PSRM, iar acum dețin funcții importante.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram