Directorul liceului „Orizont”, reținut acum câteva săptămâni pe Aeroportul din Chișinău, a fost scos de sub urmărire penală. Despre aceasta a anunțat Procuratura care spune că, în urma verificărilor, în activitatea lui TurgayȘen Mustafa nu au fost depistate elemente ale infracțiunii.

Procuratura Pentru Cauze Speciale refuză să ofere mai multe detalii despre dosarul în care a fost audiat directorul liceului Orizont. Instituția a emis doar un comunicat pe care l-a publicat pe Facebook în care scrie că TurgayȘen Mustafa a fost invitat, astăzi, împreună cu avocatul său la sediul PCCOCS. Acolo el a fost informat că în cadrul acțiunilor de urmărire penala, deocamdată nu au fost depistate ilegalități în activitatea acestuia.

Totuși PCCOCS precizează că urmărirea penală „pe caz” continuă. Directorul Liceului „Orizont” a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 31 martie, în timp ce urma să zboare la București pentru a participa la o conferință. La Aeroport i s-a spus că pe numele său a fost inițiat un dosar penal și nu poate părăsi Moldova. Ulterior, Procuratura a informat că acesta a fost audiat și eliberat. Într-un interviu acordat „Ziarului de Gardă”, directorul liceului presupunea că dosarul „ar fi fost deschis la indicația conducătorilor din Moldova, în interesul conducerii autoritare a Turciei, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției de la Chișinău”. Publicația a mai scris că ar fi vorba de un dosar deschis în anul 2017 pe motive de finanțare a terorismului.

Procurorul a refuzat să ofere informații în legătură cu acest caz. Anterior însă, aflat într-o vizită în Moldova, în primăvara anului trecut, premierul turc a cerut autorităților de la noi să închidă rețeaua de licee „Orizont”, deoarece ar face parte dintr-o rețea teroristă, care ar fi pus la cale lovitura de stat din Turcia, din vara anului 2016.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!