/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Deputații și-au declarat averile. Cine sunt cei care s-au ales cu bunuri de milioane și cine a trăit doar din salariu

11 aprilie 2018, ora 18:55

Democratul Vladimir Andronachi a câștigat peste 2 milioane 700 de mii de lei din darea în chirie a mai multor spații comerciale. A primit și salariul anual de deputat de peste 156 de mii de lei, dar și compensații în mărime de 64 de mii de lei. Andronachi declară alți 635 de mii de lei pe care îi păstrează în conturile bancare. S-a ales anul trecut cu un Land Rover fabricat în 2017, evaluat la aproape 57 de mii de euro. Deputatul mai are însă în posesie și un Hyundai Santa FE, fabricat în 2016. În declarația de avere, indică două apartamente, unul fiind de peste 200 de m.p.

Și-a mărit averea și Raisa Apolschii, nașa de cununie a președintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Deputata și-a cumpărat anul trecut un apartament de 110 metri pătrați cu puțin peste 800 de mii de lei, adică 360 de euro pentru un metru pătrat. A ridicat un salariu de 170 de mii de lei, dar și o indemnizație de 14 mii de lei. În același an, a câștigat 744 de mii de lei din vânzarea unui bun. Raisa Apolschii mai deține o casă, un teren intravilan de aproape 13 ari și o Toyota RAV4 din 2014.

Se poate lăuda cu două achiziții și democratul Constantin Țuțu. Anul trecut, sportivul deputat a intrat în posesia unui teren intravilan, dar și a unui Mercedes în valoare de 80 de mii de euro. Și-a vândut însă celelalte două Mercedes-uri cu 1 milion 500 de mii de lei. A primit și donații în mărime de peste 300 de mii de lei.

N-o duc deloc rău nici alți aleși ai poporului. De exemplu, popular-europeanul Ștefan Creangă, deși a obținut în 2017 un salariu de 170 de mii de lei, și-a cumpărat mașini și imobile de 2 milioane de lei. Și-a luat mai exact un Jaguar de 48 de mii de euro și un spațiu comercial cu 200 de euro pentru m.p. Creangă a spus anterior că este vorba de un contract investițional de doi ani.

S-au ales cu mașini noi și apartamente la prețuri preferențiale și socialiștii. Corneliu Furculiță, de exemplu, și-a cumpărat un teren intravilan de patru ari cu 67 de mii de lei și a primit în folosință o mașină Skoda Kodiak. A ridicat 158 de mii de lei din salariu și o indemnizație de 64 de mii de lei. A câștigat și 125 de mii de lei din vânzarea unei mașini Toyota Auris.

Achiziții mai modeste au înregistrat anul trecut liberalii. Cel puțin, asta indică în declarațiile lor de avere. Deputatul Petru Cosoi și-a cumpărat o Toyota Prius cu 96 de mii de lei și două terenuri extravilane. S-a ales cu o mașină și Lilian Carp – o Skoda Roomster de 80 de mii de lei.

Nu și-au cumpărat mai nimic în 2017 comuniștii. Majoritatea au trăit din salarii și pensii. Unii au declarat, totuși, conturi cu sute de mii de lei. Printre aceștia și Vladimir Voronin. Acesta are la bancă 2 milioane de lei. Anul trecut, comunistul a ridicat un salariu de 89 de mii de lei, dar și o pensie de președinte de 139 de mii de lei. Soții Voronin dețin 7 terenuri de aproape 4 hectare, două case de locuit, un garaj și un apartament de 232 de m.p.

Modești în declarațiile de avere au fost și liberal-democrații. Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a ridicat un salariu de 170 de mii de lei din funcția de deputat și alți 34 de mii de lei de la Academia de Administrare Publică. Parlamentarul a avut și o pensie de 23 de mii de lei. Soții Deliu dețin două apartamente, dar și o mașină Toyota Avensis din 2012.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram