Deprecierea dramatică a rublei în Rusia ar putea afecta și Moldova. Totuși, experții spun că deocamdată nu putem vorbi de un impact puternic asupra economiei moldovenești. Oamenii reacționează diferit la ceea ce se întâmplă pe piața valutară din Rusia - unii sunt inferenți, iar alții au început să schimbe rublele pe care le au.

„Ce se întâmplă cu leul, cu rubla, mi-e indiferent”.

„Nu mă afectează. Sunt foarte bucuros că cade toată economia Rusiei. Lasă să cadă dracului că de-acum nu mai știm nici noi cum să scăpăm de ei. Eu sper că toți care lucrează în Federația Rusă se vor întoarce acasă”.

„Desigur că mă influențează, pentru că în Moscova se află fiica și soțul meu. El a trimis bani. Săptămâna trecută a fost 29, acum deja – 24. Cum să-i schimb? Sunt tocmai 100 de lei. Ce să facem acum, nu știu”.

„Este rău. Trebuie, invers, să crească. Eu am schimbat toate rublele”.

Impactul asupra conaționalilor noștri, care primesc bani din Rusia, va fi minor, spun experții. În schimb, cei mai vulnerabili sunt exportatorii moldoveni dependenți de piața rusească.

„Efectele negative asupra economiei din Republica Moldova vor fi simțite doar atunci când rubla va trece pragul de 70 de ruble pentru un dolar. Pentru agenți economici va fi mai simțitor, pentru că un agent economic când vinde în volum mare, face exporturi în volum mare, bineînțeles că fiecare bănuț este dureros pentru buzunarul lui. Tot ce-i posibil ca rubla rusă să se devalorizeze în continuare și să ajungă până la 80 de ruble pentru un dolar. Recomandarea pentru compatrioții noștri este să nu-și păstreze economiile în această valută și să se debaraseze de ea”, susține Svetoslav Mihalache, expert economic.

Un dolar valorează astăzi puțin peste 62 de ruble rusești, iar deprecierea mare de aproximativ 4% este provocată de un nou val de sancțiuni impuse Rusiei de către Statele Unite. Sancțiunile îi vizează pe unii magnați din anturajul președintelui Vladimir Putin și sunt motivate, între altele, de presupusa intervenție a Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. În timp ce premierul Dmitri Medvedev condamna luni aceste măsuri punitive, ministrul rus al dezvoltării economice asigură că economia Rusiei va face față efectelor sancțiunilor.

„Piețele microeconomice și financiare vor rezista, fără îndoială”, a menționat Maxim Oreșkin, ministrul rus al Dezvoltării Economice.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!