/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

/VIDEO/ Moldovenii au făcut ordine la cimitir. Pregătesc pomeni și bucate pe morminte: „Știți, la noi e așa la modă”

missing
13 aprilie 2018, ora 19:24

La cimitirul sfântul Lazăr din capitală oamenii au venit la mormintele celor dragi încă de la primele ore ale dimineții.

„Eu am venit la rudele mele să fac curățenie pentru că se apropie sărbătoarea lor și vreau ca la ei tot să fie frumos și confortabil. Am venit cu soțul meu, l-am rugat să ducă gunoiul, dar eu fac curățenie. O să fac curățenie, iar pe urmă o să mă pregătesc ca duminică să venim la ei și împreună să sărbătorim”.

Pe această femeie am găsit-o ștergând praful la mormântul fratelui ei. Cu lacrimi în ochi aceasta își aduce aminte cu dor și mândrie de unicul frate pe care l-a pierdut acum câțiva ani.

„- Fratele meu aici este înmormântat de mulți ani și l-am avut numai pe el, un frate. A lucrat la primărie, a avut nervi. Cu pensionarii a lucrat, știți cum e să lucrezi cu pensionarii, trebuie să ai răbdare, dar el a iubit și îi plăcea lucrul pe care-l făcea și zicea: eu trebuie să ajut oamenii.
– Cu ce veți veni în acest an la cimitir?
– Știți, la noi la moldoveni așa este moda, cu pomeni, dar pomenile trebuie de dat la săraci”.

Și pentru că de la an la an, oamenii uită deseori de religia ortodoxă și vin la mormintele celor apropiați cu tot felul de pomeni și tot felul de bucate, preoții au venit și cu câteva recomandări.

„- Produsele alimentare nu sunt bine-venite pentru că nu e bine și biserica recomandă că la morminte facem rugăciune, iar apoi să gustăm din bucate acasă.
– Ce le recomandați oamenilor?
– Recomandăm oamenilor de credință ortodoxă ca să nu facă dezmăț în cimitire. Să facă doar rugăciune și milostenie din dragoste, inimă și din sufletul lor”,
spune Nicolae Tudoreanu, protoiereu-mitrofor.

În timp ce unii oameni țin cont și respectă regulile creștinești, alții spun că nu renunță la bucatele tradiționale.

„- Bucatele după ce venim și tămâiem la cimitir. Plecăm acasă și împreună cu toată familia îi pomenim pe cei răposați.
– La cimitir nu veniți cu bucate?
– Nu, noi venim cu ouă roșii, cozonac, lumânărică și un păhăruț cu vin”.

„Eu iau numai flori și fructe. Mesele întinse tare nu-mi sunt pe plac, eu vreau liniște. Eu acasă pun masa și pomenim. Aici nu este etic și igienic și pur și simplu nu este frumos”.

„Ouă roșii numaidecât, salam, carne bătută, tot ce putem și ce pregătim”.

„Sarmale, pârjoale numaidecât”.

Medicii atenționează populația că după Paștele Blajinilor sunt tot mai multe toxi-infecții alimentare, iar pentru a le evita recomandă populației să nu întindă mese copioase pe morminte. Totodată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului amintește populației că florile și decorațiunile din plastic, pe care le procură pentru a le aduce la morminte, poluează aerul și solul.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram