Fostul președinte al României se pare că nu mai este categoric împotriva lui Vlad Plahotniuc. Dacă acum doi ani îl acuza că controlează Moldova și este un element al Rusiei, acum este mai calculat în acuzații.

În ianuarie 2016, atunci când guvernul Filip a fost investit, Băsescu a declarat în cadrul unei emisiuni despre legăturile dintre diverși oameni politici de la București și Vlad Plahotniuc. Acesta a mai menționat că este constrâns de legea care nu îi permite, ca fost șef de stat, să divulge secrete pe care le-a aflat când ocupa funcția de președinte român.

„Un individ ca Plahotniuc face jocuri politice să fie el premier, când președintele Timofti refuză acest lucru tocmai din cauza afacerilor sale și a legăturilor cu Mosocva. Am apreciat că Timofti a vrut să desemneze un premier, iar premierul a optat pentru un guvern curat. Dacă mâine în Parlament, acest guvern va fi respins datorită unuia din partidele care se pretind a fi proeuropene, acest om ar trebui evacuat din Republica Moldova. Știu cine a mâncat din mâna lui Plahotniuc din România și cine mănâncă și acum. Încetați cu susținea lui Plahotniuc în România. Punct. Totul are o limită. O Moldova destabilizată de Plahotniuc înseamnă un risc de securitate națională pentru România”, a mențiorat Traian Băsescu.

Dacă anterior discursul fostului lider de la Cotroceni era unul categoric, recent, în cadrul unei emisiuni TV din România, Băsescu a refuzat să vorbească public despre legăturile lui Plahotniuc cu România: „Nu aș discuta public chestia asta, pentru că nu e de discutat. În orice caz, e un politician foarte influent”.

În momentul în care moderatorul a declarat că, în comparație cu Plahotniuc, președintele PSD Liviu Dragnea este doar un „șoricel de bibliotecă” la capitolul influență, fostul președinte român a spus că Plahotniuc nu este chiar atât de influent.

Cele două declarații vădit diferite au fost discutate și în cadrul emisiunii Politica cu Natalia Morari, iar fostul lider de la Cotroceni și de această dată a evitat să facă declarații dure la adresa lui Plahotniuc: „Faptul că Plahotniuc a reușit să pună pe picioare un guvern fără a face parte din el… Republica Moldova avea nevoie atunci de un guvern. Pentru mine a fost suficient ca Plahotniuc să nu devină premier și sper să nu ajungă niciodată”.

Băsescu a mai menționat că un echivalent al lui Plahotniuc este Dragnea în România, iar concentrarea puterii se întâmplă de fapt și „în casele mari”.

„Susțin că Plahotniuc nu are ce căuta în funcția de premier, are o reputație proastă. Dacă a reușit să pună pe picioare Guvernul Filip, foarte bine”, a conchis fostul președinte român.

Întrebat dacă Plahotniuc controlează justiția, Băsescu s-a eschivat de la răspuns menționând: „Nu știu. Lumea spune că ar controla-o”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!