/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cum e să lucrezi dar și să mai fii proprietarul unei livezi: „Banii care-i primesc de la serviciu – investesc totul în livadă”

missing
18 aprilie 2018, ora 16:24

„Datorită temperaturilor ridicate, majoritatea livezilor din Moldova au înflorit. Pe o suprafață de un hectar și jumătate, în Băcioi se întinde livada de nectarine a lui Ion Burduja. Livada a fost sădită de tatăl acestuia cu 14 ani în urmă.”

„Nu plecăm peste hotare, lucrăm acasă. Singurel, băiatul mă mai ajută când este, dar acum este plecat și el. La pământ e greu de lucrat, nu este așa de ușor”, susține Ion Burduja, proprietarul livezii.

După moartea tatălui său, Ion Burduja a rămas să aibă grijă de livadă de nectarine, care a fost o sursă de venit pentru familia lor. Nu renunță la ea, chiar dacă înregistrează profituri modeste.

„Am tehnica mea și lucrez singur, dar stropiturile, îngrășământul care îl dau – undeva la vreo 20.000 de lei la un hectar și jumătate. Iată livada de 6 ani când am cumpărat pomii – undeva vreo 4000 de lei. Anul acesta am sădit vreo jumătate de hectar, oleacă mai ieftin”, adaugă Ion Burduja.

Bărbatul se plânge că este nevoit să muncească singur la pământ, pentru că nu găsește muncitori calificați. Doar pentru curățarea pomilor a avut nevoie de o săptămână.

„Sunt plecați peste hotare sau nu vor să lucreze, nu știu. Nu se dovedește lucrul, sunt și vii necurățate”, mai menționează Burduja.

Proprietarul livezii spune că nu se poate relaxa nici măcar atunci când fructele sunt gata de a fi culese. „Cu realizarea este mai greu, dar de pe un hectar și jumătate – undeva vreo 4 tone de piersic. Poate fi mai puțin, depinde de an”, subliniază proprietarul livezii.

Pentru a reuși să vândă toată producția, bărbatul încearcă să semneze contracte cu diferite companii locale. Pe lângă afacerea cu nectarinele, Ion Burduja lucrează și la aeroportul din Chișinău, iar toți banii pe care îi câștigă îi investește … în livadă.

„Iată așa ne chinuim. Venim de la serviciu de noapte și ziua ne chinuim pe deal”.

„Banii care primesc de la serviciu – investesc totul în livadă. Familia rămâne fără finanțe. Dar mă rog, să nu rămână terenul neprelucrat – muncim”, conchide proprietarul livezii.

Potrivit datelor statistice, suprafața totală a plantațiilor de livezi în Republica Moldova este în ușoară descreștere, din cauza defrișărilor plantațiilor îmbătrânite. Conform anuarului statistic al Republicii Moldova, suprafața totală de livezi constituia 132.600 hectare în anul 2015, dintre care aproape 10.000 de hectare sunt de piersici.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram