/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Suntem sau nu sărăci? Moldovenii își cumpără din credite și remitențe mașini și apartamente de lux. Expert: Fudulia ar putea fi o explicație

missing
18 aprilie 2018, ora 17:12

„La noi numărul populației care primesc salariu oficial este ceva mai mult de 600 de mii, încă vreo 500 de mii lucrează fără a avea undeva oficial salariu declarat. Plus să nu uităm că la noi volumul de remitențe trimise acasă, în țară în 2017 s-a ridicat la două miliarde de dolari, oficial a fost 1, 2, dar în realitatea vreo 800 de milioane, oamenii au adus acasă bani în buzunar. Oamenii înstăriți, dar nu foarte bogați prefer să trăiască o viață mai plăcută în credit, își cumpără mașinile și apartamentele în ipotecă și în leasing,” susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

Un alt expert, o alta părere. În opinia lui Gheorghe Costandachi și fudulia ar putea fi o explicație. De unde au, de unde n-au, moldovenii sunt în stare să dea ultimii bani doar pentru a-și cumpăra o mașină mai scumpă decât a vecinului.

Majoritatea dintre cei care dețin mașini mai bune decât cele medii, de lux, semi-lux sunt cei care o fac din fudulie că vecinul are și o să-mi cumpăr și eu o mașină de aia,” susține expertul Gheorghe Costandachi.

Am încercat să discutăm și cu posesorii de mașini scumpe, aceștia însă au cam evitat să vorbească despre acest subiect.

„- Nu vreau să fac comentarii, îmi pare rău, nu vreau să spun.
– Dar de cât timp o aveți?
– Nu vreau să răspund, merci!
– Dar cât v-a costat măcar?
– Nu vă pot spune.”

„- Sunt investiții destule.
– Dar vă permite buzunarul?
– Încercăm să ne descurcăm cum putem.”

„- Necesită investiții din cauza că drumurile se strică foarte des și necesită investiții.
– Dar cam cât investiți anual?
– Nu țin minte, dar mult.”

Pe lângă mașinile scumpe, și locuințele de lux sunt la mare căutare. Agenții imobiliari spun că în Chișinău se dau în exploatare zeci de blocuri de locuit, iar apartamentele de lux sunt la mare căutare.

„La capitolul vânzări, situația stă foarte bine. Sectorul Centru, cu toate că mulți spun că situația financiară din Republica Moldova nu este chiar bună, dar avem blocuri de 800, 900 și chiar 1200 de euro pentru un metru pătrat. Se simte o stabilitate și o cerere a apartamentelor de lux începând cu 800-900 de euro metru pătrat,” menționează Iurie Gorn, agent imobiliar.

Pentru oamenii care abia leagă tei de curmei, mașinile și locuințele scumpe le dau de bănuit.

Ne fură pe noi și și fac ei, unde sunt milioanele? De ce nu am eu o casă să trăiesc, de ce nu am o pensie ca să pot trăi? Cu o mie de lei poți să trăiești și să achit apartamentul, să iau o bomboană la un nepot, să iau un cadou. Nu am pe ce pentru că nu este de unde.”

„Cred că pe undeva și se mai fură câte ceva. La noi majoritatea oamenilor primesc foarte puțini bani și au un salariu mizer.”

„Probabil că avem organe competente de stat care ar trebui să-și îndeplinească atribuțiile astfel, încât să identifice de unde sunt aceste surse și care este proveniența lor, dacă este legală bine „merci” să meargă înainte în caz contrar să-i sancționeze probabil că.”

Potrivit Biroului National de Statistică, anul trecut, în Republica Moldova au fost date în exploatare peste șapte mii de locuințe, cu zece la sută mai mult decât în 2016. În țara noastră sunt înregistrate, oficial, peste 537 de mii de automobile. Se consideră de lux mașinile care costă mai mult de 72 de mii de euro.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Tudor Bigu, Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram