/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Ce fac moldovenii atunci când sunt mușcați de căpușe: „Am pus sare și cu penseta am luat-o de cap”

19 aprilie 2018, ora 18:31

Căpușa se scoate cu ajutorul unui obiect special care se găsește doar în spital. În cazul în care cineva decide să o scoată, există riscul ca insecta să se rupă în două, iar capul să rămână sub piele.

„Foarte mult este înțepătura de insecte nu numai în păduri, dar și în parcurile care sunt pe teritoriul orașului. Să nu se străduie oamenii să scoată de sine stătător pentru că, în majoritatea cazurilor, rămâne capul de la insectă care dă infectare și poate provoca meningitele și, din păcate, pacienții după asta se internează la noi în reanimare”, susține Victor-Valeriu Mucovozov, medic urgentist IMU.

Specialiștii mai spun că pentru a ne proteja de înțepăturile căpușelor, trebuie să nu purtăm haine subțiri în zonele forestiere și este bine să aplicăm pe piele un spray special.

„Până la momentul înțepăturii de insectă, să acopere sau cu ulei, sau cu orice unguent. Ca orice insectă ea are nevoie de respirație și dacă o să acoperiți complet o să fie posibilitatea să iasă căpușa afară de sine stătător. Este o problemă dacă insecta se adâncește în corp și o să fie problematic și pentru noi”, adaugă medicul urgentist.

Cei care au fost mușcați de căpușe spun că nu au mai răbdat să meargă la medic și le-au scos acasă.

„Am avut. – Și cum v-ați descurcat cu ea? – Am luat tampon cu spirt m-am uns și am făcut o greșeală că am rupt-o și a rămas rădăcina. Trebuie repede să te legi ca să iasă veninul acela”.

„- Ce faceți în caz că depistați o căpușă? – Deodată nu poți să o depistezi, doar acasă. După practica pe care o am pot să o scot ușor cu un fir de ață. – Nu mergeți la medic? – Nu, nu, nu suntem din cei gingași care își scot căpușele la medic”.

„Am pus sare și cu penseta am luat-o de cap și am scos-o”.

„- Aici nu este riscul mare. – Nu vă temeți? – Nu. – Dar, dacă se depistează ce faceți? – O înlăturăm. – Cum? – Este special metodă. Nu știu, pe internet am văzut cum se poate de înlăturat”.

Potrivit medicilor, de la începutul acestui sezon, în fiecare zi la Institutul de medicină Urgentă se adresează circa zece persoane pentru înlăturarea acestei insecte. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate după Paște, aproximativ 30 la număr. Specialiștii îndeamnă oamenii să îmbrace haine de culori deschise, cu mâneci lungi și să evite, pe cât posibil, zonele împădurite. Iar atunci când revin de afară să verifice cu atenție pielea neacoperită și să meargă la duș. Perioada căpușelor se termina la sfârșitul lunii august.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram