/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Un deținut aflat în arest preventiv, riscă să moară în penitenciar. CEDO îi examina în regim de urgență dosarul

20 aprilie 2018, ora 19:20

În răspunsul expediat avocaților lui Cosovan, CEDO precizează că a comunicat cazul guvernului de la Chișinău, de la care a solicitat explicații. Autoritatea are la dispoziție o lună și jumătate pentru a răspunde. De asemenea, CEDO a mai anunțat că dosarul deținutului bolnav de ciroză hepatică va fi examinat în regim de urgență.

Se referă la dacă a existat sau nu a existat o violare a articolelor 2 și 3 din convenție, dreptul la viață și dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane și degradante. Întrebări foarte specifice legat de posibilitatea de a-l transfera pe domnul Cosovan într-o instituție medicală șo dacă era această posibilitate de ce nu s-a făcut acest lucru,” susține avocatul Vadim Vieru, avocat Promo-LEX.

În același timp, soția lui Cosovan cere ca acestuia să-i fie acordată ajutor medical calificat. „El se află în stare gravă și noi, pur și simplu, rugăm ca să i se ofere dreptul la tratament, dreptul la operație. Noi vrem ca el să se întoarcă acasă, să se întoarcă viu,” susține Elena Cosovan, soția lui Serghei Cosovan.

Departamentul Instituțiilor Penitenciare spune că deținutul are parte de tratament adecvat.

El beneficiază în penitenciarul numărul 16 de toată asistența necesară. Săptămâna trecută, a fost formată o comisie din medici de la trei instituții medicale din libertate. Concluziile medicilor a fost că tot de ceea ce beneficiază din penitenciarul numărul 16 din Chișinău este corespunzător cerințelor înaintate față de asemenea patologii,” ne-a declarat Oleg Pantea, ofițer de presă DIP.

Serghei Cosovan a fost reținut și arestat la sfârșitul lunii septembrie 2017. După 7 luni de detenție, starea de sănătate a acestuia s-a agravat, spun avocații „Promo – LEX”.

Potrivit ultimului certificat din 2 martie 2018 eliberat de spitalul Toma Ciorbă, reclamantul suferă de o maladie cronică avansată, ciroză hepatică decompensată care s-a complicat. Reclamantul necesită tratament în condiții de staționar sub supravegherea specialistului hepatolog”, susține Nicoleta Hriplivâi, avocat Promo-LEX.

Avocații au mai anunțat că dosarul lui Cosovan va fi rejudecat, după ce magistratul a fost recuzat de procuror. Bărbatul este suspectat că ar fi deposedat o persoană, prin escrocherie, de un teren. Ulterior, el ar fi construit o piață, iar buticurile le-ar fi vândut unor comercianți contra a mii de euro. Intre timp, comercianții s-au plâns că au fost alungați din piață, fără să li se întoarcă banii. Mai mult, victimele consideră că Serghei Cosovan vrea să scape de pedeapsă, acoperindu-se cu boala de car suferă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram