O bibliotecă din Ungheni se laudă nu doar cu o colecție impresionantă de cărți, ci și cu tehnică de ultimă generație. De ieri, aceasta a devenit un adevărat hub inovativ, după ce aici au fost instalate mai multe utilaje care pot fi folosite de oamenii din regiune pentru a-și dezvolta o afacere. Tehnica, printre care un printer 3D sau o mașină de cusut și brodat, va fi utilizată de orice persoană, absolut gratuit.

Atelierul amenajat in biblioteca „Dimitrie Cantemir” este primul de acest gen din țara noastră. Într-o cameră separată aici funcționează mai multe utilaje tehnice care pot fi folosite de orice antreprenor începător. Printre aceștia este și Dan Butnaru, un elev de 15 ani care vrea să producă huse pentru telefon. Așa că a fost încântat să găsească în bibliotecă un printer 3D, pe care-l poate folosi gratuit.

„Când am intrat prima dată am fost fascinat de printerul 3D. Pentru un început m-am gândit să fac un tip de husă pentru telefon în scop propriu. Această husă s-a construit timp de două ore și s-ar putea să facem mai multe huse în viitorul apropiat cu diferite printuri pe el”, spune Dan Butnaru, elev în liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni.

Faptul că este elev în clasa a 9-a nu îl taie din elan pentru că, spune el, ca să fii om de afaceri ai nevoie doar de creativitate și nu de o vârstă anumită: „Această idee poate fi dezvoltată ca un business. La prețuri nu m-am gândit încă, dar știu că o piață bună de desfacere ar fi în școală”.

Lângă printerul 3D l-am găsit și pe Ilie. Băiatul este voluntar la un club de Robotică, aflat tot în incinta acestei biblioteci. Ilie vrea să lanseze o afacere, care ar putea ajuta persoanele cu dizabilități.

„Pentru început m-am gândit să fac ceva în folosul comunității. De exemplu, aș vrea să fac o mână robotizată pentru persoanele cu deficiențe”, susține Ilie Manciu.

Și cei care vor să-și coase o haină populară pot veni la atelier. La dispoziția lor se află o mașină de cusut care are și funcția de a broda. Iar pentru a deprinde mai ușor această meserie, în ajutor le va veni Rodica Guțu, una dintre voluntarele laboratorului, care are multă experiență în ale brodatului.

„Vor veni gratis. Și în dependență de lucrare, poate să coase liber și un coș de pernă. Chiar fără o coordonare, omul se învață a coase în cinci minute”, spune Rodica Guțu, voluntar.

Pe lângă mașinile de brodat și imprimantă 3D, aici mai pot fi găsite dispozitive de tăiat cu laser, kituri de robotică și unelte electronice, în valoare totală de 30 mii de dolari.

„Va impulsiona creativitatea și inovarea. Va ajuta antreprenorii să transforme idei în afaceri viabile”, susține Karen R. Hilliard, șefa misiunii USAID în Moldova.

„Sectorul TIC s-a extins considerabil în Republica Moldova și cred că are un mare potențial de a continua să crească”, menționează Thomas Alveteg, manager de proiecte, Ambasada Suediei în Moldova.

Scopul acestui laborator este de a crea o rețea de ateliere de producție la scară mică, dotate cu echipamente de producție, pentru a dezvolta antreprenoriatul rural. Alte două ateliere de acest gen vor fi deschise, curând, în bibliotecile publice din Drochia și Cahul.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!