Platforma pentru Egalitate de Gen și Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” își exprimă dezamăgirea și regretul față de avizul negativ dat de către Guvern unui proiect de lege care presupune extinderea serviciilor de creșă la nivel național. ONG-urile i-au expediat premierului Pavel Filip, o scrisoare în care atenționează asupra lipsei de progrese în crearea serviciilor de educație antepreșcolare.

Platforma pentru Egalitate de Gen și Coaliția Națională ”Viața fără Violență în Familie” își exprimă dezamăgirea și regretul cu privire la tergiversarea nejustificată din partea Guvernului a obligațiunilor prescrise în Codul Educației. Invocarea argumentului lipsei mijloacelor financiare în contextul în care autoritățile au identificat resurse suficiente pentru alte proiecte ambițioase, dar mai puțin relevante, denotă simpla lipsă de voință politică”, se arată în scrisoare.

ONG-urile amintesc că, în data de 13 aprilie, curent, Guvernul Republicii Moldova a oferit aviz negativ proiectului de lege privind modificarea și completarea Codului educației al Republicii Moldova nr.152 din 17 iulie 2014, proiect de lege care presupunea extinderea serviciilor de creșă. În anul 2015, precum și an anul 2016, Guvernul a oferit în mod repetat avize negative pentru proiecte de legi care aveau drept scop extinderea serviciilor de creșă. În avizele sale, Guvernul a invocat aspecte de neconcordanță juridică și financiară (autorilor li se implica faptul că nu indicau sursa de acoperire a costurilor pentru extinderea serviciilor).

În acest context, organizațiile solicită premierului:

1. Organizarea unei ședințe cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip și Ministra Educației, Culturii și Cercetării al RM, Monica Babuc, pentru a discuta propunerile de modificare a Codului Educației în vederea lărgirii accesului la servicii de creșă.

2. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în maximum de 30 de zile, să finalizeze și să supună consultărilor largi propuneri de modificare a Codului Educației în vederea sporirii accesului la servicii de creșă.

3. Includerea aspectului cu privire la dezvoltarea și extinderea serviciilor de creșă ca și prioritate de importanță majoră în domeniul educației în Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea priorităților de politici sectoriale (2019-2021).

4. Guvernul să elaboreze un Program Național pentru extinderea Serviciilor de Creșă prin intermediul căruia autoritățile să-și asume o țintă de cel puțin 50% de acoperire cu servicii de creșă până în anul 2021. Programul Național să ofere mai multe posibilități de co-finanțare a Autorităților Publice Locale interesate să dezvolte și să sporească asemenea servicii.

ONG-urile mai spun că în baza datelor BNS, în anul 2016 doar 11,4% din copii de vârsta 0-3 ani beneficiau de acces la instituțiile de educație timpurie. Iar, lipsa serviciilor de creșă reprezintă un impediment semnificativ în angajarea femeilor din Republica Moldova. Astfel, rata de ocupare a femeilor (25-49 ani) fără copii de vârstă preșcolară în anul 2016 era de 61,7%, iar rata de ocupare a femeilor (25-49 ani) cu cel puțin un copil de vârstă preșcolară – de 40,1%.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!