/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Comerțul intern va fi reformat. 50% din rafturi ar putea fi ocupate de produsele autohtone

25 aprilie 2018, ora 12:39

În cadrul unei ședințe a grupului de lucru, organizat pe platforma Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au fost abordate completările propuse la Legea cu privire la comerţul interior, precum și noile noțiuni cu referire la acţiunile/activităţile de marketing şi publicitate, furnizor, reduceri comerciale etc.

Astfel, a fost discutată propunerea de plafonare a reducerilor comerciale pentru produsele alimentare cu maxim 10% în scopul balansării puterii de negociere a părților contractante. Discuțiile au vizat și perioada stabilită pentru acţiunile și activităţile de marketing şi publicitate. Propunerea este ca perioada de promoție să fie de până la 60 de zile pe an per produs. Au mai fost discutate aspecte legate de termenul de plată a facturilor, procedura de retur a produselor alimentare etc.

O altă prevedere analizată a fost cea cu referire la susţinerea comercializării produselor alimentare autohtone.

Se propune stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea lineară a raftului, destinată expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova. Această normă ar urma să fie aplicată la şase luni de la data publicării.
Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, proiectul a fost înregistrat în Parlament și urmează a fi discutat la ședința Comisiei la începutul lunii mai.

De notat că la începutul anului trecut, după ce Parlamentul a operat în grabă câteva mici modificări la Legea cu privire la comerțul interior, s-a creat o situație de conflict între furnizorii și comercianții în domeniul produselor alimentare și autorități.

Prevederile interzic facturarea/re-facturarea serviciilor și taxelor care nu se includ în prețul de achiziției al produselor, limitează termenul de plată pentru produsele alimentare achiziționate de până la 30 zile calendaristice din data recepției produselor, precum și interzicerea returului de produse în cazul în care acestea au fost recepționate conform reglementărilor tehnice în vigoare.

De atunci se tot organizează şedinţe de lucru pentru a găsi o soluţie ce ar satisface toate părţile şi nu va afecta consumatorii. De căutarea unei soluții s-a ocupat şi Asociația Oamenilor de Afaceri creată de Vlad Plahotniuc.

La începutul acestui an Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede modificarea Legii cu privire la comerțul interior și a Codului contravențional.

Acestea constau în crearea unui mecanism transparent de funcționare a tranzacțiilor comerciale între furnizor și comerciant, orientat spre contracararea practicilor comerciale neloiale în lanțurile alimentare și susținerea comercializării produselor autohtone prin promovarea consumului de alimente locale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram