/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ „Transformăm apicultura din hobby în afacere.” Moldova exportă în UE 85% din producția de miere

missing
25 aprilie 2018, ora 18:50

Afacerea fraților Zlatov a început după ce unul din ei, fiind peste hotare, a înțeles că poate face bani buni din apicultură. Tânărul a aplicat la un program de finanțare europeană.

Am venit în țară în anul 2012, am aplicat la programul 1+1 și am achiziționat peste o sută de stupi și o sută de familii de albine și am început o apicultură performantă. La moment dețin o stupină de 200 de familii de albine,” a spus Mihail Zlatov, apicultor.

Pe lângă granturile europene, Mihail Zlatov spune că a investit din buzunar peste 200 de mii de lei. La scurt timp, în afacere a intrat și fratele său mai mare.

A fost inițiativa mea de a merge pe această cale și după doi ani de succes a analizat și el și a procurat stupi și s-a alăturat lângă mine,” a adăugat Mihail Zlatov.

Frații Zlatov spun că se confruntă și cu probleme, doar că nu se dau bătuți și percep toate greutățile ca pe niște provocări.

Avem probleme cu stropitul merelor, cele mai mari probleme ce țin de genul ca să nu se îmbolnăvească albinele mai ales acum primăvara când noi avem nevoie de albini dezvoltate,” a menționat Tudor Zlatov, apicultor.

Și pentru ca afacerea să meargă ca pe roate, frații Zlatov s-au înscris la un concurs al apicultorilor organizat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova. Astfel au câștigat 80 de stupi verticali.

În cadrul proiectului au câștigat ambii frați, sunt bravo, au o istorie și o activitate foarte, foarte bună. Sunt ca exemplu.”

Șeful misiunii USAID Moldova susține că sporirea eficienței apicultorilor va genera beneficii nu doar familiilor lor, ci și comunităților în care locuiesc.

Scopul nostru este să transformăm apicultura din hobby, în afacere,” a spus Karen Hilliard, directorul USAID Moldova.

Printre câștigători se numără și Andrei Bivol din Bardar, raionul Ialoveni. Bărbatul de 34 de ani a început să se ocupe cu albinele din 1999. Peste câțiva ani pasiunea a devenit afacere.

Am început cu un stup, cu doi ca amatori până în 2013 când prețul mierii un pic s-a mai mărit. A fost de la început destul de greu când am început ca profesionist, am luat un credit,” a menționat Andrei Bivol, apicultor.

Astăzi apicultorii îşi dau seama că nu mai pot miza pe vechile metode de lucru. E nevoie de aplicarea unor tehnologii noi.

La moment în stupină avem în jur de o sută de stupi orizontali și în jur de 50 verticali. Avem ca scop pe viitor să trecem toată stupina la așa un model de stupi din motivul că este mai ușor de lucrat,” Valeriu Cencașciuc, apicultor.

În Republica Moldova activează aproximativ 6000 de apicultori care gestionează peste 200 de mii de familii de albine. Anul trecut, Moldova a produs aproximativ 5 000 de tone de miere. 85 la sută din această cantitate a ajuns pe piața UE, în special în România, Italia, Franța, Germania și Spania.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram