În prezent, două bănci - Victoriabank și Moldova-Agroindbank se află sub supraveghere intensivă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), măsura fiind instituită încă trei ani în urmă ca rezultat al constatării unor indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și angajării băncilor în operațiuni de creditare cu risc, transmite Mold-street.com.

Totodată, Moldindconbank se află în regim de intervenție timpurie ca urmare a constatării unui grup de persoane care acționau concertat, au achiziționat și dețineau o cotă substanțială în capitalul social al băncii, a raportat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, în cadrul audierilor din Comisia economie, buget și finanțe.

Băncile sunt monitorizate zilnic

”În scopul monitorizării neadmiterii riscurilor excesive de către bănci, activitatea acestora, tranzacțiile, ordinele de zi ale ședințelor organelor de conducere și situația financiară sunt monitorizate zilnic de către Banca Națională”, a precizat Guvernatorul.

El nu a precizat când aceste bănci vor fi scoase de sub supraveghere sau din regimul de intervenţie.

De notat că la Victoriabank a intrat un investitor strategic cum este Banca Transilvania care împreună cu BERD deţine aproape două treimi din acţiuni şi a făcut şi o ofertă de preluare şi a restului acţiunilor. Altfel spus ne putem aştepta ca în curând această instituţie.

Cât despre Moldova-Agroindbank şi Moldinconbank aceasta s-ar putea întâmpla după ce vor ajunge sub controlul unor investitori strategici. De notat că Guvernul și Banca Națională a Moldovei (BNM) susțineau că îeșirea unei bănci (Moldindconbank) de importanță sistemică din administrarea temporară va avea loc până pe 30 iunie 2018.

Unde-i miliardul?

Cu referire la situația în sectorul financiar-bancar pe segmentul băncilor care se află în proces de lichidare, Sergiu Cioclea a declarat că, din data retragerii licențelor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de circa 1,05 miliarde lei.

”45% din încasări revin Băncii de Economii, 42% – Băncii Sociale și 13% – Unibank. Acestea se referă atât la creditele rambursate de către debitori benevol, cât și la credite dubioase și compromise rambursate prin intermediul procedurilor forțate de recuperare”, a precizat oficialul.

Totodată, 17% sau circa 176 milioane lei reprezintă încasările din vânzarea activelor aflate în proprietatea băncilor, precum imobilele aferente oficiilor bancare, mijloacele de transport etc. Astfel, până în prezent, lichidatorii băncilor au achitat Ministerului Finanțelor doar 1,12 miliarde lei din datorii, ceea ce constituie aproximativ 8% din totalul creditelor de urgență acordate.

Despre investigația efectuată de consorțiul Kroll și Steptoe & Johnson, Cioclea a spus că și-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!