În ultimii zece ani, procurarea unui apartament pentru o familie din Moldova a devenit de trei ori mai realistă, susține expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, dacă în 2008 erau necesare 30,6 salarii medii anuale pentru procurarea unui apartament de 70 metri pătrați, atunci în 2017 pentru aceasta este nevoie de doar 11,2 salarii medii anuale. Reducere s-ar datora atât scăderii prețurilor apartamentelor, cât și creșterii salariului mediu pe economie.

Conform estimărilor lui Ioniță, în 2018 acest indicator se va reduce până la 10,2 ani.

În țările dezvoltate din Europa efortul financiar pentru o familie de a procura un apartament de 70 de metri pătrați se cuprinde între 5-7 salarii medii anuale.

„Deja pe parcursul anului înregistrăm o stabilizare a prețurilor apartamentelor la limita de jos, după o scădere continuă în ultimii 10 ani. Astfel, prețul apartamentelor a început să scadă de la nivelul maxim din în 2008 de 900 Euro/m2 până la nivelul minim de 523 Euro/m2 în trimestrul II anul 2017”, spune Ioniță.

Astfel, în opinia expertului, anii 2007-2018 reprezintă o perioadă de stabilizare a pieții determinată de doi factori:
1) a crescut cererea din partea cetățenilor. Numărul tranzacțiilor cu apartamente în 2017 a atins cifra record de 18,4 mii de apartamente tendință care se va menține și în 2018;
2) oferta de apartamente din partea companiilor de construcții este maximă de la obținerea independenței Republicii Moldova, iar companiile de construcții au o necesitate stringentă de resurse financiare. Fapt care asigură echilibrul pe pieței.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!