/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO. DOC/ Ce avere au candidații care luptă pentru fotoliul de primar al Chișinăului

missing
01 mai 2018, ora 17:35

Singura candidată independentă pentru fotoliul de primar al Chișinăului, Silvia Radu spune că anul trecut din funcția de primar interimar al Chișinăului în care a fost numită în luna noiembrie a avut un salariu de peste 13 mii de lei. În 2016, Radu a avut un salariu de peste trei milioane de lei de la Red Union Fenosa.

Potrivit declarației de avere, familia Radu deține două apartamente, o casă de locuit de 220 m.p. a căreia valoare este de peste două milioane de lei, dar și un spațiu comercial. Ea are și un automobil de model Passat în posesia căruia a intrat în anul 2016. În declarație a mai fost trecut un Audi A8, dar și un autocamion procurat în 2017.

De asemenea, candidata a indicat că deține 49% din compania Radu Agro SRL, 50% din Gate for Capital LTD din Londra, 100% din CIS Logistics LTD din Londra și 80 de acțiuni la Banco Santander din Spania. Radu are și un credit la bancă de 500 de mii de lei, contractat în 2013. Familia Radu deține și 17 conturi bancare pe care cumulativ se găsesc aproximativ 68 de mii de lei și peste 22 de mii de euro.

Fără casă și mașină, dar cu mii de dolari în bancă

Deputatul partidului Mișcarea Populară din Parlamentul României Constantin Codreanu este candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar de Chișinău. Acesta anul trecut a avut un salariu de 113 mii de RONi de la parlamentul României, adică peste 491 de mii de lei. Totodată, Codrean a declarat o dobândă de la SA MAIB de 10,5 mii de dolari. Candidatul PUN nu deține nici casă, nici mașină, însă are în câteva conturi bancare peste 20 de mii de dolari, peste o mie de euro, 53 de mii de RONi și peste patru mii de lei.

Candidatul angajat în Rusia

Candidatul partidului Ruso-Slavean, Alexandru Mîțu spune că anul trecut a avut un salariu de 490 de mii de lei, iar soția sa de 123 de mii de lei, ambele salarii provin de la o companie din Federația Rusă. Mîțu deține o casă de 150 de metri pătrați cumpărată în 2014 cu aproape jumătate de milion de le și terenul aferent casei de de șapte ari.

Maxim Brăila a ridicat un salariu de 107 mii de lei de la locul de muncă de bază, alte 13 mii de lei le-a avut de la al doilea loc de muncă și din activitatea de prestări de servicii. El deține a treia parte dintr-un apartament de 59 de metri pătrați și un teren de doi ari. Candidatul partidului Popular din Moldova conduce o Skoda Octavia și are cote părți în mai multe companii.

Casă și moștenire de câteva mii de RONi din România

Concurentul partidului Național Liberal din Moldova pentru șefia primăriei Chișinău este Alexandra Can, directoarea generală a Fabricii de Marochinărie „Artima”. Anul trecut, Can a câștigat un salariu de 377 de mii de lei de la Artima. De la fabrică, în ultimii doi ani, candidata a avut dividende de 235 de mii de lei. Ea a mai avut venituri de 1200 de euro din vânzarea unui automobil, câteva mii de lei din darea în arendă a unor terenuri agricole. Can, în 2017, a primit 7000 de RONi, adică în jur de 24 de mii de lei moștenire, iar alte opt mii de RONi i-a primit de la statul român ca subvenții pentru prelucrarea terenurilor. De asemenea, candidata a avut și o pensie de 82 de mii de lei.

Can este proprietara a nouă terenuri, dintre care unul de 1,5 ha este în România. Ea deține trei apartamente, două a câte 70 de metri pătrați și unul de 35 de metri pătrați. De asemenea, este proprietara unei case de 80 de metri pătrați primite moștenire și care este amplasată în România. Totodată, împreună cu soțul dețin jumătate dintr-o casă de 30 de metri pătrați.

Candidata pentru fotoliul de primar al Chișinăului conduce un Volkswagen Golf cumpărat în 2016 cu 129 de mii de ei. De asemenea, Can în conturi bancare deține o mie de euro, 30 de mii de RONi și 61 de mii de lei.

Victor Strătilă, candidatul Partidului Verde Ecologist, a avut în 2017 un salariu de 79 de mii de lei de la Autoritatea Națională pentru Integritate. Instituție la care a candidat pentru funcția de președinte, dar nu a trecut testul la poligraf. Potrivit declarației sale de avere, Strătilă a mai câștigat anul trecut 1500 de lei din darea în arendă a unui teren agricol. El fiind proprietarul a opt terenuri, a unei case de locuit de 47 metri pătrați, a unui apartament de 29 de metri pătrați și a 1/3 dintr-un alt apartament de 54 de metri. Candidatul conduce o Toyota Coroola Verso pe care o are în folosință din 2012. Deține 28 de acțiuni la societatea pe acțiuni Hidropompa. De asemenea, el are contractate două împrumuturi fără procente și fără date scadente, unul din 2015 de 70 de mii de lei și unul de 9500 de euro din 2016.

Singurul venit – 35 de mii de euro din vânzarea unei mașini

Andrei Năstase, candidatul Platformei DA la primăria Chișinău declară pentru anul trecut un venit de 35 de mii de euro (peste 700 mii de lei) din vânzarea unui Mercedes. În același timp, soția sa, care locuiește în Germania, a avut un salariu de 63 de mii de euro. Familia Năstase a primit și 14 mii de euro indemnizație pentru copii minori.

Năstase mai declară patru case de locuit, dintre care una a primit-o în posesie în 2014, cinci bunuri imobiliare cu suprafața de 135 de metri pătrați, un apartament și un garaj. De asemenea, politicianul este proprietarul a nouă terenuri cu o suprafață de 2,5 hectare, dintre care unul de 94 de ari cumpărat în 2017. Din 2005, Năstase conduce un Nissan Maxima.

Mașină nouă în familia Munteanu și Ceban

Candidatul PL la funcția de primar general al Chișinăului, Valeriu Munteanu, a avut în ultimii doi ani un venit de 287 de mii de lei de la ministerul Mediului, plus o indemnizație de eliberare din funcție de 19 mii de lei. Menționăm că, liberalul și-a dat demisia de la ministerul Mediului în luna mai 2017. Soția acestuia, care lucrează la Moldtelecom, a avut pentru anii 2016 și 2017 un venit de 10 mii de lei. De asemenea, în ultimii doi ani, familia Munteanu a primit 56 de mii de lei în calitate de indemnizație pentru creșterea copilului.

Anul trecut, Valeriu Muntean și-a cumpărat o Skoda Octavia din 2014 cu o sută de mii de lei. De asemenea, fostul ministru este și proprietarul unui Volvo, a unei case de locuit de 220 de metri pătrați, a unui teren și a altor două imobile cu o suprafață totală de 74 de metri pătrați. Soția deputatului este proprietara SRL-ului Calimara Fashion.

În 2017, socialistul Ion Ceban a avut un salariu de 34 de mii de lei de la aparatul Președintelui. De asemenea, Ceban pentru ultimii doi ani a primit o indemnizație de la Consiliul Municipal Chișinău pentru funcția de consilieri de 58 de mii de lei. Soția sa, Tatiana Ceban, a ridicat 40 de mii de lei – salariu de la Asociația Națională a Companiilor Private din domeniul TIC, alte nouă mii dobândă de la trei depozite bancare și 5,9 de mii de lei – indemnizație de creștere a copilului.

Ceban este proprietarul unui apartament de 230 de metri pătrați, care i-a fost donat de mama sa și a unui teren de 59 de ari. În 2017, soția socialistului și-a cumpărat mașină nouă, o Skoda de 455 de mii de lei. În același an, Taiana Ceban a contractat un credit de șapte mii de euro la „DAAC-Auto” SRL. Familia Ceban mai deține peste 200 de mii de lei în câteva depozite bancare.

 

Candidatul care trăiește din salariul soției

Vasile Costiuc nu a avut niciun venit în 2017. De asemenea, candidatul partidului Democrația Acasă nu deține nicio mașină și nici casă, din 2009 are doar un teren de 24 de ari. Singurul venit declarat al familiei Costiuc este salariul soției de 87 de mii de lei.

Fără venituri și fără proprietăți

Candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Politic „Casa Noastră-Moldova”, Alexandr Roșco nu a avut niciun venit în 2017. El nu deține niciun teren, casă sau mașină. Singura informație pe care o vedem în declarația de avere prezentată este că ocupă funcția de administrator al fundației „Freedom-Moldova”.

Alegerile locale în Chișinău vor avea loc pe 20 mai. Câștigătorul va fi primat timp de un an, până la următoarele alegeri locale generale din 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram