În dosarul furtul miliardului au fost deschise peste 180 de dosare penale, multe dintre ele au fost transmise instanțelor de judecată, însă niciuna nu se tergiversează. Cel puțin asta a declarat Eduard Harunjen, procurorul general în timpul ce prezenta raportul Procuraturii generale pe anul 2017 în fața a două comisii parlamentare.

În primul rând noi când vorbim de așa numita fraudă bancară noi avem în vedere peste 180 de dosare penale, multe din ele au deja finalitate, ele sunt în instanțele de judecată și își așteaptă verdictul final. Atunci când vorbim despre tergiversarea, care înseamnă tărăgănare intenționată, vă spun că nu se tărăgănească niciun caz ce intră în domeniul de competență a Procuraturii Generale”, a declarat Harunjen.

Procurorul general a mai precizat că și în prezent are loc descoperirea faptelor legate de frauda bancară. „Noi până astăzi pornim urmăriri penale aferent unor grupuri de făptași care au concertat activitatea frauduloasă a acestei bănci. Noi până astăzi identificăm credite neperformante, care acum sunt depistate de colaboratorii celor trei bănci comerciale. Recent au fost intenate încă 17 cauze penale în privința grupului Gacikevici, care a fraudat una din bănci cu peste un miliard de lei”, a adăugat Harunjen.

În același timp, procurorul general a menționat că atunci când frauda intră pe jurisdicția altor state, cât sunt jurisdicții din zone off-shore, procurorii sunt „într-o imposibilitate de a face față imediat acțiunilor”. Totodată, Harunjen a afirmat că frauda bancară are multe tangență cu spălătoria rusească.

De asemenea, Harunjen s-a referit și la dosarul Șor. „Noi am obținut o condamnare și vom opta pentru această cauză până la fine, până la ultima instanță. Ceea ce a depins de noi, noi am făcut și facem de fiecare dată”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!