/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Cum Moldovagaz boicotează deciziile „politice” adoptate de ANRE

missing
03 mai 2018, ora 13:38

Cel puțin așa au declarat și declară public șefii de la ANRE. „Facturile achitate de populație și agenți economici în primele două luni ale anului vor fi recalculate”, a precizat pe 16 martie 2018, la finalul şedinţei publice de aprobarea a noilor preţuri, directorul general al ANRE, Tudor Copaci. „Astfel consumatorii vor achita în acest an în total cu 1,5 miliarde de lei mai puțin pentru gaze decât în anul 2017”, se lăuda atunci Copaci.

Promisiunile premierului Filip

Și premierul Pavel Filip a promis încă pe 31 ianuarie 2018, în cadrul ședinței de Guvern că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.

„Procedurile prevăd că preţul se stabileşte la începutul anului, valabil pe tot anul. Respectiv de la 1 ianuarie. Am rugat colegii de la Moldovagaz, pentru că procedurile oricum mai durează, să ia în calcul acest lucru şi să găsească o modalitate. Fie se restituie banii pentru facturile primite, plătite de la începutul anului, fie că oamenii vor primi o reducere care va lua în calcul această supra plată acumulată de la începutul anului”, a afirmat atunci prim-ministrul Pavel Filip.

În joc sunt sute de milioane de lei

În realitate recalcularea facturilor achitate s-a efectuat doar în cazul consumatorilor casnici, nu și în cazul a zeci și sute de agenți economici: de la asociații de locatari care dispun de centrale autonome la bloc, la Termoelectrica, cel mai mare consumator de metan din țară. Motivul este unul pur financiar: Moldovagaz ar urma să returneze pe această cale câteva sute de milioane lei.

De exemplu Termoelectrica, întreprindere ce deţine două CET-uri în Chişinău şi consumă circa o treime din toate gazele importate de Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) în cazul unui recalcul, ar fi beneficiat de o reducere de ciirca 200 de milioane lei. Dar întreprinderea nici nu se aşteaptă la un astfel de gest de la Moldovagaz.

“Termoelectrica SA a primit factura pentru consumul de gaze naturale actualizată la noul tarif aprobat, începând cu 17 martie 2018, data publicării Hotărârii privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale în Monitorul Oficial”„ ne-a declarat Elena Junghina, Șefa Serviciului Comunicare și Relații cu Publicul de la Termoelectrica.

Cât despre faptul dacă Moldovagaz ar putea face un recalcul și pentru consumul de la la 1 ianuarie și până pe 16 martie 2018, Elena Junghina a spus că nu este de competența întreprinderii să răspundă la această întrebare.

Așa a decis Moldovagaz!

Tudor Iașcenco, directorul Tipografiei din Rezina și al ziarului Cuvântul a spus că dacă pentru consumul de la domiciliu a primit deja facturi cu recalculul consumului de gaze, apoi în cazul tipografiei a primit un răspuns negativ.

„Am sunat la reprezentanţa Rezina a Orhei-Gaz și de acolo mi-au spus că pentru agenţii economici recaluculul tarifului la gaze se face nu de la 1 ianuarie 2018, ci de la 17 martie, aşa a decis ANRE. Dacă vreau mai multe informații la subiect mi-au recomandată să mă adresez la oficiul central al Moldovagaz de la Chișinău”, a declarat Tudor Iașcenco.

Ne-am adresat şi la câteva oficii teritoriale și la cel central al Moldovagaz, dar peste tot același răspuns: tarifele la gaze au intrat în vigoare pe 17 martie și nu va fi nici-un recalcul pentru agenții economici.

„Noi nu am văzut în Monitorul Oficial să scrie că e din 1 ianuarie… De pe 17 martie, când a intrat în vigoare legea cu tariful nou (hotărârea ANRE n.r.), de atunci şi se aplică”, ne-a declarat un reprezentant de la oficiul relații cu consumatorii/persoane juridice al Moldovagaz.

La replica noastră că uite în cazul consumatorilor casnici s-a făcut recalcul, de ce nu se face și pentru firme, apoi răspunsul a fost: “Moldovagaz a luat decizia că numai la persoane fizice se face recalcul!”.

Pe 27 aprilie 2018, Iacov Cazacu, vicepreședinte al Moldovagaz, după ce a invocat și el decizia ANRE în care nu e specificată data intrării în vigoare a noilor tarife, a promis că se va clarifica și ne-a recomandat să revenim pe 2 mai. Nu a mai răspuns la telefon.

Tudor Copaci, directorul general al ANRE insistă pe faptul că tariful nou este valabil pentru tot anul şi pentru toţi consumatorii, adică se aplică de la 1 ianuarie 2018. El are și o explicație celor întreprinse de monopolist: Moldovagaz poate efectua mai târziu un recalcul pentru agenții economici.

“Nu este obligatoriu să o facă imediat, ci pe parcursul anului, căci legea nu îi interzice așa-ceva. În plus o restituire imediată pentru toţi, ar putea afecta activitatea şi fluxurile bănești ale întreprinderii”, a precizat directorul ANRE.

El a promis că dacă nu vor face recalcul până la finele anului, atunci va interveni ANRE.

O demonstrație clară a lipsei de independență a ANRE

În schimb expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE în anii 2010-2014, vede în cele ce se întâmplă o demonstrație clară a lipsei de independență a Agenţiei, care a îndeplinit orbeşte indicaţiile premierului.

„E o tâmpenie absolută. Așa se întâmplă când ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenţia putea însă să spună că nu e posibil şi să adopte o decizie mai clară şi corectă ca să nu apară asemenea confuzii și intepretări. Acum însă va trebui să intervină pentru a corecta”, a precizat expertul.

Victor Parlicov mai susţine că potrivit legislaţiei, responsabil de politica tarifară este ANRE şi ea trebuie să se ocupe şi de supravegherea aplicării întocmai a legislaţiei. Dacă Moldovagaz nu o execută, agenţii economici se pot adresa la ANRE ca Agenţia să ofere o interpretare a deciziei sale sau să sancţioneze Moldovagaz, a menţionat expertul.

De notat că Hotărârea ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 17 martie 2018. Textul hotărârii adoptate de ANRE însă nu stipulează clar când intră în vigoare noile tarife, ci doar specifică că: „se aprobă tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale pentru anul 2018”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram