Un caz medical rar în Republica Moldova a fost soluționat cu succes de către medicii din IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. O fetiță de doar nouă ani care avea o tumoare ce intra în contact strâns cu aorta, un rinichi, splina și glanda suprarenală a trecut printr-o intervenție chirurgicală dificlă, în care a fost antrenată o echipă mixtă de specialiști.

Mama pacientei povestește că fetița a început să acuze dureri acum o lună. Inițial copila spunea că o doare spatele, apoi capul, burta. Micuța a trecut un tratament pentru pancreatită, însă starea ei nu se ameliora. În cadrul unei investigații la locul de trai, medicii au descoperit că fata are o formațiune în cutia toracică pe stânga.

În cadrul operației au luat parte neurochirurgii și toracaliștii în frunte cu profesorul Aurel Bodiu, medicul neurochirurg Serghei Borodin și șeful Secției chirurgie Toracală – Alexandru Toma. Ceilalți membri ai echipei mixte au fost prezenți pentru a interveni în cazul unor complicații. Serviciul de Anestezie și Terapie Intensivă a asigurat buna desfășurare a actului chirurgical și suportul anesteziologic necesar.

Lista unor posibile complicații a fost mare – leziunea aortei, hemoragie masivă, dificultăți de vizualizare care ar necesita înlăturarea splinei și disecția diafragmei, leziunea măduvei spinării, ictus medular, paralizie în picioare, pneumonie etc.

Medicii au lucrat cot la cot timp de patru ore, iar acum micuța a fost externată, se simte bine și chiar poate deja frecventa școală.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!