/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Ceban și Radu în turul doi? Pentru cine ar vota chișinăuienii la alegerile pentru Primăria Chișinău

07 mai 2018, ora 17:34

Potrivit sondajului, Ion Ceban ar acumula 27,6% din voturi, fiind urmat de Silvia Radu cu 27,1 la sută. Pe locul trei s-ar clasa candidatul comun al PPDA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, cu 13,2%, iar pe 4 – Constantin Codreanu cu 3,8%. Candidatul PL, Valeriu Munteanu ar acumula 2% din voturi.

„Acești doi candidați sunt cei mai activi acuma, fac nenumărate conferințe de presă, aduc la cunoștința populației municipiului multe lucruri ascunse pe care până ce nu le știau despre activitatea Primăriei Chișinău”, menționează Victor Mocanu, președinte al Asociației Sociologilor și Demografilor.

Sondajul mai arată că locuitorii capitalei sunt preocupați de calitatea vieții și de sărăcie. „Necorespunderea prețurilor și veniturilor, salarii, pensii și indemnizații foarte mici, prețuri tarife mari la servicii comunale, lipsa de compensații mai ales pentru păturile social-vulnerabile, prețuri exagerate la apartamente”, enumeră Eugeniu Sirbu, director al Institutului de Monitorizare a Democrației.

Oamenii au fost întrebați și cum ar trebui să fie viitorul primar și care ar fi principalele probleme pe care ar trebui să le rezolve. „O jumătate din respondenți consideră că viitorul primar general al municipiului Chișinău ar trebui să fie mai degrabă un tehnocrat, un gospodar bun, să conștientizeze problemele și grijile poporului, iar 26 la sută consideră că el trebuie să fie un politician abil și să aibă influență în cercurile politice”, susține Victor Mocanu.

Abordați aleatoriu, în stradă, de reporterul TV8, oamenii au spus că și-ar dori ca viitorul primar să fie un bun gospodar.

„Un om gospodar, un om de treabă care să facă față cerințelor care sunt de la locatarii din capitală”.

„Să aibă grijă de oraș și să nu se ocupe cu geopolitica, cu politica”.

„Nu au făcut nimic, ei stau și tac ca motanii și așteaptă numai să le vină bani și să-și facă ei interesele lor, dar nouă ce? Ne-au dat pensie 60 de lei că am 42 de ani lucrați în fermă”.

În ceea ce privește alegerile din municipiul Bălți, candidatul PSRM este primul în lista favoriților. Alexandru Usatîi ar acumula 31,8 la sută din voturi, iar candidatul „Partidului Nostru”, Nicolae Grigorișin – 28,9 la sută. La nord, candidatul PPDA, Arina Spătaru, ar obține 5,9 la sută. Alegerile locale vor avea loc la Chișinău, Bălți și în alte 5 localități pe 20 mai.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram