/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Plahotniuc împușcă cu „gloanțe oarbe”. A ordonat ca ziua alegerilor parlamentare să fie stabilită cât mai rapid

missing
08 mai 2018, ora 17:43

„Am solicitat colegilor deputați să discute cu fracțiunile să convină asupra datei desfășurării scrutinului și să voteze această dată cât de curând posibil. Am solicitat colegilor din Parlament să creeze un grup de lucru privind organizare alegerilor într-un mod democratic și transparent”, a menționat Vladimir Plahotniuc, președintele PDM.

Potrivit unor aleși ai poporului, modalitatea de stabilire a datei alegerilor este prescrisă de lege, nu de Plahotniuc.

„Vladimir Plahotniuc încearcă printr-o împușcătură să împuște mai mulți iepuri. Nu în ultimul rând pentru partenerii de dezvoltare care nu au scos de la ordinea de zi încă chestiunea cu votul mixt adoptat abuziv”, susține Grigore Cobzac, deputat PLDM.

„Ei visează și vor să dea importanță la orice ce se întâmplă sau orice eveniment politic din Republica Moldova, vor să dea importanță că este legat de numele său. Adică dacă el și-a dorit așa s-a întâmplat”, spune Lilian Carp, deputat PL.

„Ei pot să creeze grupuri de lucru, să stabilească că „sutca” are 24 de ore, după iarnă vine primăvara, iar după primăvara vine vara și grupul va studia, va cerceta va cere bani din buget. Ei imit, înțelegeți, o activitate”, comentează Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 28 noiembrie. În acest an, pentru prima data alegerile vor avea loc în baza sistemului electoral mixt votat vara trecută de socialiști, democrați și popular-europeni. Aceștia au votat trecerea la sistemul electoral mixt contrar protestelor stradale și sfidând recomandarea de bază a Comisiei de la Veneția și OSCE de a nu schimba sistemul proporțional. Analiștii politici spuneau atunci că sistemul electoral mixt este unica pârghie prin care PD-ul mai poate accede în viitorul Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram