/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Reacția UE și a Teheranului la anunțul SUA despre retragerea din acordul nuclear

missing
09 mai 2018, ora 06:55

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este “hotărâtă să menţină” acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat că deocamdată ţara sa va respecta acordul chiar şi fără participarea SUA, dar după ce va discuta cu celelalte părţi semnatare – Rusia, China, Regatul Unit şi Germania – ar putea să îşi reia programul nuclear.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris în reţeaua Twitter că “Franţa, Germania şi Regatul Unit regretă decizia SUA de a se retrage din JCPOA (n. red. – acronim al denumirii oficiale a acordului cu Iranul – n. red. ). Este în joc regimul de neproliferare nucleară”, citează DPA.

John Bolton, consilier naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a anunţat că intenţionează să discute miercuri paşii următori cu omologii săi de la Londra, Paris şi Berlin.

Dimitri Polianski, adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a comunicat reacţia Moscovei la anunţul făcut de Trump: dezamăgire, dar nu surpriză.

Arabia Saudită şi Israelul au salutat decizia de la Washington. Televiziunea de stat de la Riad a arătat că “Iranul a folosit câştigurile economice de pe urma ridicării sancţiunilor pentru a-şi continua activităţile de destabilizare a regiunii”. Premierul isralian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că “Israelul susţine în totalitate decizia curajoasă a preşedintelui Trump de a respinge acordul nuclear dezastruos”.

Turcia, prin ministrul economiei, Nihat Zeybekci, a făcut cunoscut că îşi va desfăşura propriul comerţ cu Iranul şi “nu va da socoteală nimănui pentru asta”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram