/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Incidente de 9 mai. Politicieni au fost luați la rost de cetățeni, iar Dodon s-a trezit găinățat de o pasare

missing
09 mai 2018, ora 18:36

Deși se declară adversari politici, astăzi, la complexul Memorial „Eternitate” Igor Dodon a defilat alături de premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

În timp ce au mers să dea mâna cu câțiva veterani, fiica unui bătrân de 99 de ani a încercat să le vorbească celor trei oficiali. Dodon, însă, nu a considerat necesar să se oprească și a mers mai departe.

„Domnul Filip, vă rog frumos, Domnul Candu. A doua oară avem ocazia dumneavoastră să-i strângeți mâna. Vă rog frumos… o citiți acum și mi-o dați înapoi. Igori Nicolaevici…aaaa nu doriți. Rușine să vă fie. Că nu a venit să vă ceară nimic”.

Femeia spune că nu este prima dată când încearcă să ajungă la președinte. Anterior ea a încercat să se înscrie la audiență, dar fără succes. Șeful statului spune însă că îl poate vizita oricând.

„Domnul Dodon doar spune pe la toate posturile că este președintele tuturor. Am sunat chiar și la dumnealor la anticameră. Au răspuns că noi suntem acum ocupați cu alegerile și nu avem noi când”.

„- Astăzi dimineață o doamnă a încercat să vorbească, nu v-ați oprit, de ce? – Poate să vină orice persoană la primire sunt gata să vorbesc cu orișicare, mersi”, a răspuns Igor Dodon.

După ce au depus flori, Andrian Candu și Pavel Filip nu au ezitat să se laude cu ajutorul pe care-l acordă veteranilor. Asta în timp ce bătrânii spun că trăiesc la limita sărăciei, iar ajutorul statului este o batjocură.

Noi nu avem atât de mulți veterani din cel de-al doilea război mondial și fiecare în parte trebuie să-și aibă grija statului”, a menționat Andrian Candu.

„Dacă nu știați, Guvernul a acordat câte zece mii de lei pentru fiecare veteran în ziua de 9 mai 2018. – Credeți că sunt suficienți acești bani pentru necesitățile lor? – Eu vă mulțumesc foarte mult și vă dorim în continuare o zi bună”, a evitat să răspundă Pavel Filip.

Pavel Procopenco are 90 de ani. El spune că aproape tot războiul l-a petrecut muncind la o uzină. Astăzi are o pensie mizerabilă: „Aveam 14 ani și munceam deja pe tractor. Tura era de 24 de ore. Începeam dimineața și se încheia a 2-a zi. Eu primesc o pensie de 1500 de lei. Apoi primesc și ajutorul de la președinte. Ne dau 125 de lei de la președinte. Lasă singur președintele să trăiască cu acești 125 de lei”.

Pentru Anatolie Colesnicenco, ziua de 9 mai este strâns legată de borșul bunicii pe care ea l-a preparat imediat după ce s-a anunțat victoria: „Bunica mea ascundea găina de nemți în cuptor, dar când a auzit că cineva strigă „Victorie”, a luat și a tăiat găina și a făcut un borș”.

După masă, la memorial și-a făcut apariția și liderul comuniștilor Vladimir Voronin. El a spus sărbătorește „Ziua Victoriei” și nu „Ziua Europei”: „Astăzi este zi sfântă, ziua marii victorii, toate celelalte nu merită nimic astăzi. – Dumneavoastră nu sărbătoriți ziua Europei, să înțelegem? – Tu nu mă apuca pe mine din altă parte. Noi sărbătorim ziua marii victorii, ai înțeles? O să mai repet încă o dată pentru cei care au rezultate strălucite în viață”.

Venirea lui Voronin la memorial însă nu a trecut fără incidente. Un bărbat a protestat împotriva comunistului și a fost săltat de poliție: „Aceste două panglici au ocupat pământuri străine…”

Potrivit poliției, bărbatul de 45 de ani, a fost reținut, după ce a dat dovadă de comportament agresiv şi neadecvat. Acesta s-a ales cu un proces contravențional pentru huliganism nu prea grav. Acum el trebuie să achite o amendă de o mie de lei.

Într-o coloană separată și-a făcut apariția și primarul de Orhei, Ilan Șor. Acesta s-a arătat deranjat de întrebările vizând cheltuielile pentru concertul pe care urmează să-l organizeze sâmbătă la Chișinău.

„- Cât vă costă concertul din data de 12 mai? – Eu nu cred că este o întrebare pentru memorial. – Dar puteți totuși să ne spuneți cât costă? – Este fondul, puteți să vă adresați acolo și ei vă vor răspunde. Bine?”, a replicat Ilan Șor.

În scurt timp, Igor Dodon a revenit la memorial, deja alături de cei din PSRM. Marșul se pare că a fost însă cu ghinion. Mașina în care mergeau câțiva veterani s-a defectat.

Iar în momentul în care depuneau flori, Igor Dodon și fiul său au fost găinățați de porumbeii pe care i-au lansat.

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Oficial, în Republica Moldova trăiesc 871 de veterani și participanți la război.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram