Mai multe organizații neguvernamentale au elaborat 11 angajamente pe care le propun candidaților la fotoliul de primar. Între acestea, propuneri vizând iluminarea Chișinăului, un număr mai mare de creșe, asigurarea deplasării persoanelor cu nevoi speciale în transportul public și mai multe servicii sociale pentru bătrâni. I-am contactat astăzi pe candidați să ne spună dacă acceptă recomandările ONG-urilor. Unii nu ne-au răspuns la telefon.

Se vor depune eforturi sistematice pentru asigurarea transportului public, inclusiv a ambulanțelor și serviciilor de taxi și se va asigura pe viitor achiziționarea transportului public care să corespundă standardelor de accesibilitate,” susșine Galina Climov, platforma organizațiilor drepturilor persoanelor cu dizabilități

„Este necesar ca, în fiecare sector al Chișinăului, să activeze cel puțin un centru multifuncțional care ar presta servicii sociale, inclusiv servicii de spălătorie pentru persoanele de vârstă înaintată,” a specificat Ion Petrovici, organizația „Oameni pentru oameni”.

Pentru că, în Chișinău, este tot mai dificil să găsești un loc liber la creșă, ONG-iștii au propus ca viitorul primar să-și asume un angajament în acest sens:

„Propunerile noastre este a avea mai multe servicii de creșă. Și anume municipalitatea să elaboreze și să adopte un program de extindere a serviciilor de creșă în municipiul Chișinău care va permite, până în anul 2021, încadrarea a cel puțin 50 la sută din copiii cu vârsta de până la 3 ani,” a menționat Nina Lozinschi, platforma „Egalitate de gen”.

Iluminarea cartierelor este un alt angajament propus candidaților. „În primul rând o bună iluminare. În special a regiunilor care sunt cu un potențial de risc mai mare,” a specificat Ana Niculăeș, Mișcarea Femeilor Migrante.

Întrebați dacă vor lua în considerare cele 11 angajamente recomandate de ONG-uri, candidații care ne-au răspuns la telefon au spus că le vor analiza.

„Cu siguranță, indubitabil am un program temeinic, fundamentat pe toți pilonii de dezvoltare a Chișinăului și oricare propunere care vine din partea societății civile vor fi aplicate în mandatul meu de primar,” a menționat Valeriu Munteanu, candidat PL.

„Noi așteptăm propunerile, o să analizăm toate propunerile date cu siguranță o parte din ele se regăsesc în programul electoral al candidatului,” a declarat Victor Bunescu, purtătorul de cuvânt al Silviei Radu.

„Eu am toate lucrurile acestea incluse în program. Mai mult decât atât, unele chiar sunt inițiate la propunerea fracțiunii. Eu sunt foarte deschis, eu sunt printre puținii, unul din doi îmi pare că și-a luat angajamentul în fața societății civile,” a subliniat Ion Ceban, candidat PSRM.

Lista angajamentelor va fi expediată tuturor candidaților înregistrați în cursa pentru funcția de primar general al capitalei. După scrutin, angajamentele vor fi transmise primarului ales.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!