/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Guvernul a rectificat bugetul pentru 2018. Cei mai mulți bani merg pentru proiectul lui Plahotniuc

11 mai 2018, ora 14:18

La bugetul de stat, veniturile și cheltuielile se majorează cu 303,5 milioane de lei și respectiv cu 652,1 milioane de lei, creșterea deficitului revenindu-i totalmente bugetului de stat.

800 de mln. de lei pentru proiectul lui Plahotniuc

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul de reparație a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor – 800 milioane de lei. Proiect anunțată de către liderul PD, Vlad Plahotniuc, la sfârșitul lunii februarie, care prevede reabilitarea a circa 1200 km de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități.

Alte sume importante de bani din buget sunt alocate pentru
– dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei,
– reabilitarea rețelelor electrice – 61,2 milioane de lei,
– proiectul de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare – 53,2 milioane de lei,
– majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/elevilor începând cu 1 septembrie 2018 – 51,2 milioane de lei.

De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de peste 32 milioane de lei pentru consolidarea capacităților Autorității Naționale de Integritate, ale Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție, pentru acoperirea cheltuielilor Comisiei Electorale Centrale în legătură cu alegerile locale. Aceasta inclusiv în vederea definitivării procesului de realizare a condiționalităților pentru primirea primei tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE.

Cheltuielile pentru prestații sociale vor spori cu 16,7 milioane de lei, majorare cauzată de creșterea ajutoarelor bănești și achitarea indemnizațiilor la încetarea raporturilor de muncă.

În același timp, majorarea veniturilor la bugetul de stat a fost determinată de accelerarea ritmurilor de creștere economică, de sporirea comerțului exterior, precum și de majorarea salariului mediu lunar pe economie. Comparativ cu bugetul aprobat, se estimează o majorare a veniturilor proprii, în principal din taxe și impozite.

Astfel, parametrii revizuiți ai bugetului de stat pe anul 2018 sunt următorii: venituri – în sumă de 36 miliarde 922 milioane de lei, cheltuieli – în sumă de 41 miliarde 984,5 milioane de lei, iar deficitul bugetar va constitui 5 miliarde 62,5 milioane lei.

Proiectul de rectificare a bugetului urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram