Lidera partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, vrea să discute cu Pavel Filip la televiziunea națională unde să prezinte solicitările PAS în vederea asigurării unor alegeri libere și corecte atât în mai 2018, cât și în noiembrie/decembrie.

„Îi solicităm domnului Prim-ministru o discuție publică, la televiziunea națională, în fața cetățenilor, despre solicitările noastre pentru asigurarea unor alegeri libere și corecte”, a declarat Sandu într-o conferință de presă. În cadrul evenimentului, Sandu a spus că a expediat conducerii Uniunii Europene o scrisoare în care cere ca UE să exercite presiuni asupra guvernării la Chișinău pentru a soluționa problemele semnalate de PAS.

Aceeași scrisoare, PAS o va expedia și premierului Filip. Înaintarea acestor precondiții a fost determinată de faptul că Prim-ministrul Pavel Filip, fiind la Bruxelles, a sugerat că nu înțelege esența solicitărilor PAS menite să asigure alegeri parlamentare libere și corecte, în special pe dimensiunea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale și, din acest motiv, nu poate contribui la îndeplinirea lor. Mai jos solicitările PAS expediate în adresa Prim-ministrului Pavel Filip.

Precondițiile înaintate guvernării sunt următoarele:

1) Modificarea legislației, astfel încât să fie permise donațiile mici (2-3 salarii medii pe economie) și transparente(exclusiv prin transfer bancar) din partea cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în afara țării (diaspora), așa cum a fost sugerat de mai multe ori de către Comisia de la Veneția.

2) Modificarea legislației în sensul limitării donațiilor în numerar la sume rezonabile – 2-3 salarii medii pe economie.

3) Întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării că organele responsabile ale statului, în special CEC-ul, verifică în realitate aspectele care țin de finanțarea partidelor politice și îi sancționează pe cei care încalcă legislația (pentru cheltuieli nedeclarate, donații fictive, finanțarea din offshore, finanțarea prin utilizarea magazinelor sociale etc.). Dacă membrii CEC vor ignora în continuare îndeplinirea competențelor care le revin potrivit literei și spiritului legii, aceștia trebuie demiși.

4) Modificarea legislației în sensul interzicerii finanțării indirecte a partidelor prin intermediul fundațiilor controlate sau administrate de politicieni.

5) Clarificarea modului de aplicare și, după caz, modificarea art.43 alin.(7) din Codul electoral, pentru a permite partidelor politice să colecteze în campaniile electorale donații pe conturile sale.

6) Instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secție de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetățean să poată urmări on-line procesul de votare și de numărare a voturilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!