La 12 mai curent, portalul Actual.md care publică preponderent articole favorabile actualei guvernări, a inserat știrea cu titlul speculativ „Se coace o nouă coaliție pro-europeană? Întâlnirea momentului în politica moldovenească!”, în care se spune că președintele Parlamentului, Andrian Candu, și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ”au fost surprinși astăzi la o discuție”, unde ”și-au dat mâna și au vorbit în prezența șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko”. Știrea a fost preluată integral de alte site-uri, cum ar fi Timpul.md sau Hotnews.md, iar Kp.md a titrat că Năstase și Candu s-au și înțeles să creeze o nouă coaliție proeuropeană. În realitate, cei doi nu au avut o discuție propriu-zisă în ”Orășelul european”, ci doar s-au salutat și au schimbat câteva cuvinte, fără legătură directă cu politica.

În textul publicat de Actual.md se menționează că ”…liderii actualei coaliții de guvernare s-au arătat convinși că după alegerile parlamentare din toamnă va fi creată o nouă alianță pro-europeană. Ei și-au exprimat deschiderea pentru discuții cu toate formațiunile pro-europene care vor accede în viitorul Legislativ, ca să mențină cursul actual al țării”. Însă portalul Kp.md (care face trimitere la Actual.md), a schimbat titlul, reieșind că cei doi politicieni deja fac planuri comune de viitor, iar Năstase face parte din ”coaliția de guvernare”: „Историческая встреча в парке: в ходе беседы лидеры правящей коалиции договорились создать новый проевропейский альянс(în traducere: ”Întâlnire istorică în parc: în cadrul discuției, liderii coaliției de guvernământ au convenit să creeze o nouă alianță proeuropeană”), cu subtitlul ”Andrian Candu și Andrei Năstase au discutat planurile de viitor într-un loc aglomerat”. Kp.md a mai indicat că ”speakerul Legislativului și liderul partidului (adică, Andrian Candu și Andrei Năstase – notă Stopfals.md) s-au arătat convinși că după alegerile parlamentare din toamnă va fi creată o nouă alianță proeuropeană”.

”Discuția” a durat câteva secunde și s-a referit la… efectele slăbitului

Andrian Candu și Andrei Năstase într-adevăr s-au întâlnit în ”Orășelul european”, amenajat de Delegația UE în Republica Moldova în Grădina Publică Ștefan cel Mare din Capitală sâmbătă, 12 mai 2018. Cei doi politicieni nu au avut însă o discuție propriu-zisă, ci doar un schimb de vorbe timp de câteva secunde. Acest episod a fost mediatizat și într-un reportaj difuzat de Publika TV. Din înregistrarea video se vede că A. Năstase s-a salutat cu Ambasadorul UE, pe care l-a felicitat, apoi s-a salutat și cu A. Candu. Iată dialogul dintre cei doi:

”Andrian Candu: – Salut. Succese. Ați slăbit.

Andrei Năstase: – E spre bine. E spre binele țării”.

A. Năstase: ”Ceea ce s-a scris este un fals”

Contactat de Stopfals.md, Andrei Năstase a spus că informația mediatizată este o minciună, distribuită intenționat de media controlată politic. ”L-am salutat pe Ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, căci am un respect deosebit față de UE pentru sprijinul pe care l-a acordat țării noastre. Întrucât acolo era și Candu, am dat mâna și cu el. Dacă mi-a întins mâna, l-am salutat. Mi-a spus că am slăbit, iar eu am răspuns că acest lucru este spre binele meu și al țării. Altceva nu am vorbit. Este un fals ceea ce s-a scris, o măgărie”, a specificat politicianul.

Lilia Zaharia / Stopfals.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!