La Chișinău au fost confirmate două cazuri de rujeolă de import. Un bărbat de 33 de ani s-a infectat la locul de muncă, fiind șofer pe ruta Chișinău Cluj (România), iar o tânără s-a îmbolnăvit în timp ce se afla în Ucraina.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, bărbatul s-a aflat la tratament în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă în perioada 1 – 8 mai 2018, fiind externat în stare satisfăcătoare. El nu a transmis boala altor persoane.

În cel de-al doilea caz, tânăra a staționat timp de o lună în Ucraina în regiunea Vinița, acasă a revenit la 5 mai cu semne de rujeolă: febră, erupții cutanate. Ea s-a adresat la medic, abia pe 8 mai, iar o zi mai târziu a fost internată în spital. În prezent, bolnava se află la tratament și are o dinamică pozitivă. Însă, cei de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău notează că, tânăra are un copil cu vârsta de șase luni, care încă nu este eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. Minorul este internat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase la copii cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament.

De asemenea, fratele de 11 ani și soțului tinerei li s-a administrat câte o doză de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei. Totodată, specialiștii încearcă să identifice toate persoanele cu care a interacționat bolnava, căci la întoarcerea bolnavei din Ucraina s-a făcut o masă de sărbătoare, la care au participat mai multe persoane, lista cărora se stabilește. Persoanele foste în contact direct de la domiciliu sunt luate sub supraveghere medicală.

Menționăm, că situația epidemică privind rujeola continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România. În România pe parcursul anilor 2017-2018 (până la 11.05.18) s-au înregistrat 12.991 bolnavi prin rujeolă dintre care 52 au decedat, iar în săptămâna 07-12.05.2018 au mai fost înregistrați 192 bolnavi prin rujeolă, cele mai afectate fiind județele Bacău, Buzău, Neamț, Iași. În Ucraina, pe parcursul anului curent (până la 02.05.2018) au fost înregistrați 12.824 bolnavi prin rujeolă, inclusiv în perioada 24.04 – 02.05.2018 – 1.143, dintre care 595 adulți și 548 copii. În ultima perioadă, cea mai afectată prin rujeolă este regiunea Ivano – Francovsc.

O morbiditate sporită prin rujeolă se atestă în Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care însă poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări. În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!