21 % dintre moldoveni susțin că ar pleca pentru totdeauna din țară, dacă ar avea o astfel de ocazie. De asemenea, 35 % susțin că ar dori să plece pe o perioadă din Moldova, iar 42 % respondenți susțin că preferă să rămână în continuare în Republica Moldova. Dor 2 % nu știu sau nu au răspuns la respectiva întrebare. Rezultatele au fost date publicității în cadrul prezentării Barometrului Opiniei Publice prezentat luni, 14 mai.

Cei din Bălți sunt mai fermi când vine vorba de plecarea din țară – 33 % din respondenți au declarat că ar pleca pentru totdeauna din Moldova, în timp ce din Chișinău ar pleca 26 %. Totuși, cea mai mare parte din locuitorii municipiului au declarat că nu vor să plece din țară. În aceleași timp, locuitorii Capitalei susțin în proporție de 36 %  ar pleca din țară pentru o perioadă de timp.

Motivele care i-ar determina pe moldoveni să plece din țară sunt diverse. 47 % ar pleca dacă situația economică se va înrăutăți, iar 18% – în cazul în care în Republica Moldova s-ar începe un război cu altă țară.  Moldova ar fi părăsită de 20 % dintre respondenți dacă în țară ar începe un război civil și de 12 % – dacă ar începe persecutări politice. Dacă Moldova ar fi afectată de calamități naturale, din țară ar pleca 9 % din respondenți.

Sondajul a fost efectuat la comanda Institutului de Politici Publice, finanțat de Fundația Soros Moldova, în perioada aprilie-mai 2018. Rezultatele în teren ale cercetărilor au fost efectuate de  Centrul de Analize şi Investigații Sociologice CIVIS. Tematica cercetărilor efectuate include intenţia de vot la alegeri pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău şi Bălţi, opţiuni politice, popularitatea principalelor personalităţi politice, nivelul de viaţă şi calitatea vieții şi alte subiecte de interes major.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!