/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Vom avea două tururi de scrutin la Chișinău și Bălți. Cine sunt favoriții alegerilor din 20 mai

missing
14 mai 2018, ora 18:48

În Chișinău, 73 la sută dintre cei chestionați au spus că vor merge la vot pe 20 mai. La Bălți, numărul alegătorilor deciși să iasă la vot este cu aproape 10 la sută mai mic.

În Chișinău, Barometrul arată că pe primul loc s-ar clasa Ion Ceban, pentru care ar vota 30 la sută din alegători. El este urmat de Silvia Radu cu 23 la suta și de Andrei Năstase pentru care și-ar da votul 15 la sută din respondenți. Liberalul Valeriu Munteanu ar acumula 5 la sută din sufragii. Candidatul Partidului „Șor”, Reghina Apostolova, exclusă din cursa prin decizia instanței, ar acumula 3 procente. Tot trei la sută ar aduna și candidatul PUN, Constantin Codreanu.

Ceilalți candidați înscriși în cursa electorală, potrivit BOP, ar acumula mai puțin de trei procente. Iar pentru că niciunul dintre candidați nu ar acumula un număr suficient de voturi pentru a ieși învingător din primul tur, pentru turul doi al alegerilor din capitală realizatorii Barometrului au prevăzut trei variante posibile.

Prin urmare, dacă lupta pentru primărie se va da între Ion Ceban și Silvia Radu, pentru socialist ar vota, potrivit sondajului, 31 la sută din respondenți, iar pentru Silvia Rau – cu un procent mai mult.

În cazul în care în turul doi ar ieși Silvia Radu și Andrei Năstase, candidatul PPDA ar acumula 21 la sută din voturi, iar Silvia Radu 33.

Cel de-al treilea scenariu vizează ieșirea în turul doi a lui Ion Ceban și Andrei Năstase. Prin urmare, Ceban ar acumula 33 la sută din voturi, iar Andrei Năstase 27 la sută.

În municipiul Bălți, favoriții sunt Nicolae Grigorișin și Alexandru Usatîi. Aceștia ar acumula 28 și, respectiv, 26 la sută din voturi. Ceilalți candidați ar acumula mai puțin de 8 procente, iar 24 la sută din respondenți au spus că încă nu știu pentru care dintre candidați să-și dea voturi.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat de Institutul de Politici Publice cu susținerea fundațiilor „Soros” și „Konrad Adenauer Stiftung”. Datele au fost colectate în perioada 19 aprilie – 9 mai pe un eșantion suplimentar de 409 respondenți din capitală, cu marja de eroare de plus/minus 4 procente, și 200 de respondenți suplimentar la Bălți, cu marja de eroare de +/- 6 procente.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram