Conflictul dintre Israel și Palestina escalează pe fondul relocării Ambasadei SUA de la Tel-Aviv la Ierusalim. Zeci de palestinieni au fost omorâți și alte sute au fost răniți în confruntările violente de la granița Fâșiei Gaza. Palestinienii protestează împotriva deciziei controversate a administrației americane de a recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.

Protestatarii palestinieni au aruncat cu pietre și coctailuri Molotov, iar militarii israelieni au ripostat cu arme, făcând cel puțin 41 de morți și 1800 de răniți. Armata Israelului a raportat 35 de mii de palestinieni participanți la revolta violentă.

Protestele au loc în contextul deschiderii oficiale a Ambasadei americane la Ierusalim, care are loc astăzi. Decizia inițiată de președintele Donald Trump, contrar acordurilor diplomatice, este aplaudată de Israel, care consideră Ierusalimul capitala ”eternă și de indivizibilă” a țării, îndemnând și alte state să-i urmeze exemplul.

Președintele Trump face istorie. Oamenii noștri vor fi recunoscători etern pentru decizia sa curajoasă de a recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului și de a muta ambasada SUA acolo”, a declarat Benjamin Netanyahu, prim-ministru al Israelului.

În același timp, Palestina pretinde ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian, care a fost ocupat ilegal de Israel cu aproape 50 de ani în urmă. Decizia recunoașterii Ierusalimului ca fiind capitala Israelului de către SUA este criticată de comunitatea internațională. 128 de țări au condamnat anterior decizia printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Redactor: Felicia Crețu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!