Dodon, aflându-se în vizită la Soci, a anunțat luni, 14 mai, că Republica Moldova a primit statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică. În replică, președintele Parlamentului, Adrian Candu, a declarat statutul nul, precizând că acordurile ce țin de politica externă și angajamentele țării în raport cu alte state trebuie aprobate de Parlamentul Republicii Moldova și de Guvern.

„În aceste condiții, Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit statut de observator și categoric nu statul Republica Moldova. Țara noastră este deplin angajată în cooperare cu Uniunea Europeană, iar parcursul european este singura opțiune strategică de dezvoltare a țării, care oferă șanse de progres și stabilitate pentru generații. Din acest motiv, am inițiat procedura de modificare a Constituției pentru introducerea vectorului european drept unica opțiune de dezvoltare în prevederile legale. Nici Igor Dodon și nici alt demnitar nu poate fără suportul Parlamentului să decidă alt curs pentru Republica Moldova”, a precizat Andrian Candu.

Potrivit articolului 66 din Constituția Republicii Moldova, atribuțiile de bază ale Parlamentului numără aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe a statului, ratifică, denunță, suspendă și anulează acțiunea tratatelor internaționale încheiate de Republica Moldova. Totodată, potrivit articolului 11 din Legea privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova din 24 septembrie 1999, Parlamentul Republicii Moldova decide asupra ratificării, acceptării, aprobării sau aderării Republicii Moldova la:

a) tratatele internaţionale încheiate în numele Republicii Moldova;

b) tratatele internaţionale care sînt semnate la nivel de guvern şi se încadrează în una din următoarele categorii:

– tratate de pace;
– tratate politice sau care implică un angajament politic;
– tratate cu caracter militar, care vizează capacitatea de apărare a Republicii Moldova, problemele dezarmării sau ale controlului internaţional asupra armamentului, asigurarea păcii şi securităţii;
– tratate cu privire la teritoriu;
– tratate care fac necesară adoptarea unor legi noi sau revizuirea legilor în vigoare, cu excepția tratatelor privind acordarea asistenței externe nerambursabile;
– tratate care vizează participarea Republicii Moldova în organizaţiile internaţionale;
– tratate care implică un angajament financiar;
– tratate care vizează statutul persoanelor, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului;
– orice tratate a căror ratificare este specificată în dispoziţiile acestora.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!