Veaceslav Negruță, ex-ministru al Finanțelor, susține că a devenit ținta unui atac de denigrare, asta după ce mai multe instituții media afiliate PDM au difuzat o știre despre faptul că acesta ar fi trucat licitația pentru producerea pașapoartelor „biometrice”. Între timp, de mai bine de 40 de zile, fostul consilier al ex-ministrului, Veaceslav Mămăligă, a fost reținut într-un dosar penal. Negruță susține că dosarul ar fi fost intentat pentru a obține declarații ce l-ar viza pe el.

„Nu s-a spus public că acest om a fost arestat. Sunt presupuneri că prin arestarea lui să obțină semnături sau declarații ce m-ar viza pe mine, ceea ce de fapt nu este posibil”, a menționat Negruță în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Fostul ex-ministru a mai declarat că, Pavel Filip ar fi dat indicații Procuraturii în acest sens. „Prim-ministrul iese în studiou pe 3 aprilie și mă critică pentru că eu mi-am permis să critic proiectele de interes public. Există secvențe video în care prim-ministrul spune că îi va arăta lui Negruță unde este locul lui. Atacurile la adresa mea vin din partea lui Pavel Filip. Îmi e cunoscută situația în care acesta a dat indicații procurorilor. Sunt gata să răspund pentru declarațiile mele. Reținerea lui Mămăligă are scopul de a mă influența”.

Negruță neagă că ar avea vreo atribuție la trucarea licitațiilor pentru achiziționarea pașapoartelor biometrice. Mai mult decât atât, acesta susține că legalitatea concursului a fost confirmată prin lege și prin decizia CSJ, iar semnarea contractului a intrat în competențele Registru, nu ale ministerului Finanțelor: „Nici nu eram ministru atunci”, se apară acesta.

„Prin hotărâre de Guvern, cei de la PLDM au zis că acest concurs va fi petrecut de ministerul Finanțelor. Au participat mai multe companii. Nu știu de ce au dat câștig unei companii care a oferit 9 milioane de euro pentru aceste blanchete de pașapoarte, asta în timp ce au fost companii care au oferit până la 6 milioane de euro. Nu l-am făcut vinovat pe dl Negruță, dar în virtutea că el a fost ministru al Finanțelor și a fost responsabil de această achiziție, eu cred că Procuratura trebuie să se lămurească până la capăt”, a declarat Pavel Filip în cadrul unei emisiuni televizate menționate mai sus.

În cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, Negruță a prezentat dovezi precum că cei de la Registru au încheiat contractul de livrare a pașapoartelor cu cip integrat și de fapt el nu are nici o atribuție.

Ex-ministrul a mai specificat că, este ținta atacurilor pentru că se expune pe marginea proiectelor și deciziilor luate de guvernare. Negruță a vorbit public în nenumărate rânduri despre lanțul de spălare a banilor prin sistemul judiciar, furtul din sistemul bancar, „Prima Casă”, tichetele de masă, dar și alte proiecte.

„Ei mă văd pe mine ca pe un concurent politic. Eu nu am de gând să candidez. Nu reprezint nici un partid”, a conchis Negruță.

Procuratura Generală confirmă că în gestiunea sa există o cauză penală în care este vizată trucarea unei licitații publice cu fraudarea bugetului de stat în proporții deosebit de mari și că ancheta este în plină desfășurare: „Procuratura a luat act de ieșirile publice ale lui Veaceslav Negruță legate de acest caz, declarațiile căruia nu le poate comenta în condițiile în care, în prezent, dlui nu are nici o calitate procesuală pe acest dosar.”

Redacția TV8 a expediat o solicitare pentru o reacție oficială din partea prim-ministrului la acuzațiile care îi sunt aduse.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!