Costul brut al petrolului de marca Brent la licitația londoneză ICE a depășit valoarea de 80 USD pentru prima dată din noiembrie 2014. Prețul petrolului, joi, 17 mai, a atins 80,18 dolari pentru un baril, transmite tvrain.ru.

De asemenea, costul unui baril de petrol de marca pentru prima dată în 3.5 ani a crescut și a trecut de 72 de dolari.

Unul dintre motivele creșterii petrolului este retragerea Statelor Unite din „acordul nuclear” cu Iranul, anunțat de președintele Donald Trump pe 8 mai.

Analiștii băncii de investiții Bank of America Merrill Lynch, au anticipat că, din cauza problemelor din industria petrolieră din Venezuela și a posibilei reduceri a exporturilor de petrol din Iran în următorii 1,5 ani, ar putea exista o lipsă de petrol pe piața mondială. În opinia lor, în al doilea trimestru al anului 2019 prețul petrolului ar putea crește la 90 de dolari pe baril.

La 8 mai, Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Planul comun de acțiune comun (RAPAP) privind programul nuclear iranian și a semnat un memorandum corespunzător. Potrivit președintelui SUA, Washingtonul va relua sancțiunile împotriva Teheranului.

La sfârșitul lunii noiembrie 2017, reprezentanții OPEC + la o reuniune de la Viena au convenit să extindă acordul privind limitarea producției de petrol. Cota de reducere a producției de petrol, convenită de țările OPEC și non-OPEC, va rămâne la nivelul de 1,8 milioane de barili pe zi.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!