/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Ne bagă pe gât datoria „rmn”. Gazprom somează Chișinăul să achite datoria Transnistriei

missing
17 mai 2018, ora 18:39

Potrivit raportului trimestrial al Gazprom, datoria ar fi pentru gazul livrat în 2015. Suma este cu aproape 300 de milioane dolari mai mică față de precedenta pretenție de aproximativ 770 de milioane de dolari, pentru gazele livrate în 2014. „Mold-street” mai scrie că doar o mică parte din restanțe sunt ale Chișinăului – restul fiind datoria autoproclamatei republici transnistrene, care nu achită nici un dolar Gazpromului de 12 ani.

Republica Moldova, partea dreaptă a Nistrului achită gazul, iar în ultimii ani nu s-au acumulat datorii datorită unei conjuncturi favorabile – au fost achitări mai mari, posibil și s-a mai achitat și o parte din datoria mai veche, dar în partea stângă a Nistrului, unde este consumul cel mai mare, nu sunt achitări, banii care ar trebui să se ducă pe plata gazelor rămân în bugetul regiunii”, explică Ion Preașcă, redactor-șef „Mold-Street”.

Preașcă susține că, din cauza datoriei regiunii transnistrene, Moldova riscă probleme majore.

Riscul acesta cumva este că Gazpromul își legalizează pretenția, adică o instanță își legalizează dreptul de a recupera acești bani. Din punct de vedere juridic, periodic, odată la zece ani, ei trebuie să se adreseze în instanță ca să confirme că este datoria aceasta, ea rămâne valabilă și atunci pot să apară probleme mari pentru țara noastră”, spune Preașcă.

Contactat de TV8, Serviciul de presă al „Moldova-Gaz” nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta această situație. Este a 13-a pretenție a „Gapromului”, formulată împotriva „Moldova-Gaz”. Conform datelor oficiale, datoria regiunii transnistrene față de „Gazprom” depășește 6 miliarde de dolari. În ianuarie 2017, în cadrul unei vizite la Moscova, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova ar trebui să-și asume datoria Transnistriei pentru gaze. Asta în condițiile în care „Gazprom” deține 51 la sută din acțiunile „Moldova-Gaz”, „TiraspolTransGaz”, controlată de regimul separatist -13,44 la sută, iar Guvernul de la Chișinău – 35,33 la sută.

Reporter: Carolina Russu:
Imagini: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram