Preşedintele rus Vladimir Putin a ales vineri să menţină în funcţie majoritatea persoanelor din vechiul guvern în al patrulea mandat la Kremlin, confirmând astfel dorinţa de continuitate în politica sa externă şi economică, transmite Agerpres.

Printre puţinele schimbări, promovarea ministrului de finanţe Anton Siluanov în calitate de prim-vicepreşedinte. În pofida reputaţiei şifonate, Vitali Mutko, aflat în centrul unui scandal de dopaj vizând Rusia, a fost schimbat de la Ministerul Sportului şi făcut vicepremier responsabil cu Construcţii, dar menţinut totuşi în guvern.

Reales triumfător la 18 martie şi reînvestit în funcţie la 7 mai, Vladimir Putin, care se află la putere de 18 ani, a dat de înţeles că nu prevede schimbarea lui Dmitri Medvedev de la conducerea executivului, reconfirmându-l în funcţie.

„Sunt toţi oameni cunoscuţi, cu o experienţă de activitate bună”, a declarat preşedintele rus, după ce premierul Dmitri Medvedev i-a prezentat componenţa noului guvern.

Diplomat respectat pe plan internaţional, ministru de externe din 2004, Serghei Lavrov rămâne deci intransigentul şef al diplomaţiei ruse. Omul războaielor lui Vladimir Putin, prezent pe toate fronturile, de la Siria la modernizarea armatei, loialul Serghei Şoigu, ministru al apărării din 2012, şi-a păstrat portofoliul şi în noul cabinet.

Cel care a menţinut finanţele ruse pe linia de plutire în ultimii anii extrem de dificili, cu preţul unor măsuri de austeritate, Anton Siluanov, a rămas titular la Finanţe şi a fost promovat la rangul de prim-vicepremier, de fapt numărul doi în guvern.

Maksim Oreşkin, tânăr economist propulsat la conducerea Ministerului Economiei în 2016 după arestarea predecesorului său într-un caz de corupţie, şi-a păstrat de asemenea funcţia. Controversatul ministru al culturii, Vladimir Medinski, criticat de unii pentru poziţiile sale extrem de conservatoare şi un plagiat, va române în continuare la acest minister. Omul negocierilor cruciale cu OPEC privind limitarea producţiei de petrol, Aleksandr Novak, rămâne să conducă Ministerul Energiei.

În total, noul cabinet al lui Dmitri Medvedev va avea 10 vicepremieri, printre care şi Iuri Borisov, ministru adjunct al apărării, care va coordona industria apărării, înlocuindu-l în post pe Dmitri Rogozin.

De asemenea, în noul guvern au fost reconfirmaţi şi ministrul de interne Vladimir Kolokolţev, precum şi cel al sportului Pavel Kolobkov.

Printre puţinii miniştri noi se numără Evgheni Zinicev, fost şef regional al FSB, numit titular al Ministerului pentru apărare civilă, situaţii de urgenţă şi eliminarea consecinţelor catastrofelor naturale. La fel, titular la Agricultură a fost numit Dmitri Patruşev, fiul secretarului Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, fost şef al FSB (ex-KGB), un apropiat al preşedintelui rus.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!