În ultima zi de campanie electorală, atacurile asupra unor candidați la fotoliul de primar de Chișinău s-au întețit. În spațiul on-line a apărut astăzi o interceptare telefonică în care Andrei Năstase discuta cu mama sa. El recunoaște că discuția a avut loc, dar spune că înregistrarea postată pe internet ar fi fost montată. Năstase a sesizat Procuratura și Ministerul de Interne.

În convorbirea postată pe internet, Andrei Năstase o roagă pe mama sa să vină la Chișinău, să participe la un eveniment electoral: „Mamă? – Da. – Mâine am un mic eveniment aici și am vrut să te rog să vii. – Ce să facem? – Mâine am un mic eveniment aici la Chișinău, știi? Și am vrut să te rog să vii și mata. Dar nu pot trimite o mașină și am să te rog să urci la rutiera de la ora 7, de la „prod-mag” este”.

Înregistrarea a fost diseminată de mai multe portaluri și posturi TV afiliate guvernării. Acestea l-au acuzat pe liderul PPDA că și-ar exploata mama. Andrei Năstase a reacționat: „În primul rând este o ilegalitate, este un atac criminal și imoral la adresa mea, iar pe de altă parte este o tentativă de a intoxica spațiul public, de a minți oamenii cu privire la niște lucruri normale.”

Candidatul comun al PPDA, PAS și PLDM la Primăria capitalei spune că deja a sesizat Procuratura și Ministerul de Interne: „Urmărirea penală împotriva celor care mi-au încălcat drepturile mele, drepturile mamei mele. În fond este o discuție între doi oameni. Doi oameni care se iubesc, doi oameni care se respectă și asta este cel mai important lucru, că a fost afectată intimitatea unor discuții private”.

În legătură cu acest caz, am solicitat o reacție din partea Procuraturii Generale. Reprezentanții instituției au declarat pentru TV8 că: „Procuratura a luat act de interceptarea telefonică, apăruta astăzi în presă și va verifica provenienţa ei”.

Am solicitat și opinia experților Centrului de Resurse Juridice care ne-au sus că interceptările pot fi realizate doar la solicitarea procurorilor în cadrul urmăririi penale și doar cu autorizarea unui judecător.

„De fapt, interceptarea telefonică este o măsură excepțională. Și se fac doar în cadrul urmăririi penale și doar pentru unele infracțiuni din Codul penal, ca o treime din infracțiuni”, susține Sorina Macrinici, director de programe CRJM.

În caz contrar, este vorba de o încălcare vădită a drepturilor omului: „Aici mai degrabă s-ar merge pe o infracțiune penală încălcarea inviolabilității vieții personale. Este o încălcare a vieții private a unei persoane și, de fapt, ne pune o întrebare: toată lumea de fapt este supusă acestui risc cu interceptări, cu lansarea în mass media și cu linșajul ulterior”.

Experții CRJM spun ca procurorii din Moldova abuzează de acest instrument. Un studiu realizat de CRJM arată că, timp de un an, instituțiile de drept din Moldova au înaintat peste 12 mii de cereri de interceptare. Din ele aproape 11 mii 750 au fost autorizate de către judecători. În același timp, datele Procuraturii arată că numai anul trecut acuzatorii au cerut dreptul la interceptarea și înregistrarea discuțiilor în 3180 de dosare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!