/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Promo-LEX semnalează încălcări în campania electorală. Cum comentează acuzațiile candidații la șefia capitalei

missing
18 mai 2018, ora 17:31

„În ceea ce privește CEC, ea a reglementat din punctul nostru de vedere pe alocuri incorect cum trebuie să fie interpretată legislația din perspectiva exercitării dreptului la vot a alegătorilor concomitent domiciliu, reședință, fără domiciliu, fără reședință și certificate cu drept de vot”, susține Pavel Postică, director de program „Promo-LEX”.

Încălcări au fost înregistrate și de către concurenții electorali. Postică spune că aceștia au oferit mai multe cadouri electorale, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare și au utilizat resurse administrative: „Este vorba de PSRM, cel puțin 8 cazuri, Constantin Codreanu, cel puțin 3 cazuri, Silvia Radu, cel puțin 2 cazuri, Partidul Politic „Șor” și PL cel puțin un caz atestat de către observatorii Promo-LEX. În cele mai dese ori este vorba de utilizarea edificiilor autorităților. Cel mai grav astea se utilizează în timpul orelor de lucru și în afara acelui program care a fost stabilit de către APL”.

De cealaltă parte, candidații la șefia capitalei, neagă acuzațiile.

„Resursele administrative sunt după cum se cunoaște la îndemâna partidelor care dețin puterea, este o axiomă. Constantin Codreanu nu are cum să aibă acces la asemenea resurse. Nu avem nici o legătură cu instituțiile de stat și publice”, menționează Vlad Țurcanu, purtător de cuvânt PUN.

„Era în timpul orelor de muncă, dar nu oameni care erau la slujbă, dar oameni care și-au încheiat postul pentru că oamenii sunt în ture și tot așa mai departe. Noi nu am acceptat niciodată așa ceva. Noi nu am umblat cu cadouri, nu am umblat cu absolut nimic”, a reacționat și Valeriu Munteanu, candidat PL.

„Toate întâlnirile au avut loc în afara programului de lucru și cadouri electorale din partea candidatului Silvia Radu nu s-au efectuat”, a comentat Victor Bunescu, purtător de cuvânt al Silviei Radu.

Candidatul PSRM, Ion Ceban avea telefonul închis și nu am putut obține o reacție, iar Partidul Politic „Șor” ne-a spus că nu comentează deocamdată acuzațiile. Observatorii mai spun că și implicarea președintelui Igor Dodon în campania electorală este o abatere.

„Implicarea președintelui în campania electorală în susținerea acestor doi candidați, este vorba de Ion Ceban la Chișinău și Alexandru Usatâi la Bălți este incorectă și inechitabilă în raport cu alți concurenți electorali”, susține Pavel Postică.

Potrivit celor de la „Promo-LEX”, unii concurenți electorali nu au declarat toate cheltuielile admise în campania electorală și doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces. Duminică, vor avea loc alegeri locale anticipate la Chișinău, Bălți și în alte 5 localități din Republica Moldova

Reporter: Carolina Russu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram