Unii concurenți electorali nu au declarat toate cheltuielile admise în campania electorală, au împărțit ilegal cadouri alegătorilor, iar Comisia Electorală Centrală interpretează incorect aspectele ce țin de votarea în baza certificatelor cu drept de vot. Sunt doar câteva dintre abaterile constatate de observatorii Misiunii „Promo-LEX” în cel de-al treilea raport de monitorizare a alegerilor locale anticipate.

„În ceea ce privește CEC, ea a reglementat din punctul nostru de vedere pe alocuri incorect cum trebuie să fie interpretată legislația din perspectiva exercitării dreptului la vot a alegătorilor concomitent domiciliu, reședință, fără domiciliu, fără reședință și certificate cu drept de vot”, susține Pavel Postică, director de program „Promo-LEX”.

Încălcări au fost înregistrate și de către concurenții electorali. Postică spune că aceștia au oferit mai multe cadouri electorale, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare și au utilizat resurse administrative: „Este vorba de PSRM, cel puțin 8 cazuri, Constantin Codreanu, cel puțin 3 cazuri, Silvia Radu, cel puțin 2 cazuri, Partidul Politic „Șor” și PL cel puțin un caz atestat de către observatorii Promo-LEX. În cele mai dese ori este vorba de utilizarea edificiilor autorităților. Cel mai grav astea se utilizează în timpul orelor de lucru și în afara acelui program care a fost stabilit de către APL”.

De cealaltă parte, candidații la șefia capitalei, neagă acuzațiile.

„Resursele administrative sunt după cum se cunoaște la îndemâna partidelor care dețin puterea, este o axiomă. Constantin Codreanu nu are cum să aibă acces la asemenea resurse. Nu avem nici o legătură cu instituțiile de stat și publice”, menționează Vlad Țurcanu, purtător de cuvânt PUN.

„Era în timpul orelor de muncă, dar nu oameni care erau la slujbă, dar oameni care și-au încheiat postul pentru că oamenii sunt în ture și tot așa mai departe. Noi nu am acceptat niciodată așa ceva. Noi nu am umblat cu cadouri, nu am umblat cu absolut nimic”, a reacționat și Valeriu Munteanu, candidat PL.

„Toate întâlnirile au avut loc în afara programului de lucru și cadouri electorale din partea candidatului Silvia Radu nu s-au efectuat”, a comentat Victor Bunescu, purtător de cuvânt al Silviei Radu.

Candidatul PSRM, Ion Ceban avea telefonul închis și nu am putut obține o reacție, iar Partidul Politic „Șor” ne-a spus că nu comentează deocamdată acuzațiile. Observatorii mai spun că și implicarea președintelui Igor Dodon în campania electorală este o abatere.

„Implicarea președintelui în campania electorală în susținerea acestor doi candidați, este vorba de Ion Ceban la Chișinău și Alexandru Usatâi la Bălți este incorectă și inechitabilă în raport cu alți concurenți electorali”, susține Pavel Postică.

Potrivit celor de la „Promo-LEX”, unii concurenți electorali nu au declarat toate cheltuielile admise în campania electorală și doar jumătate din secțiile de votare au rampe de acces. Duminică, vor avea loc alegeri locale anticipate la Chișinău, Bălți și în alte 5 localități din Republica Moldova

Reporter: Carolina Russu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!