Finalistele Cupei Moldovei Orange au istorii și tradiții diferite. Diferența s-a format în timp. Zimbru are un palmares bogat în raport cu orheienii - 8 titluri de campioană față de numai unul și 6 cupe câștigate de galben-verzi. „Zimbru” a fost fondată cu 58 de ani înaintea formației „Milsami”.

Zimbru Chișinău a fost fondat în anul 1947 cu denumirea Dinamo și este unul din cele mai vechi cluburi din Moldova. Zimbru a fost echipa-fanion, care a reprezentat Moldova în Imperiul Sovietic, perioadă în care a purtat mai multe denumiri: Burevestnik, Moldova, Avântul și Nistru. Cea mai bună clasare în campionatele URSS a obținut-o Burevestnik în anul 1956: locul 6. La Nistru a jucat și cel mai bun fotbalist moldovean din secolul trecut, Pavel Cebanu.

După proclamarea independenței Moldovei, Zimbru, care poartă actuala denumire din 1991 a fost preluată de Nicolae Ciornîi. Galben-verzii au câștigat 8 titluri de campioană în anii 90. Tot Zimbru a fost și prima echipa care a reprezentat Moldova în cupele europene. În august 2003, Zimbru a jucat cu Beitar Ierusalim în preliminariile Champions League, 1-1 la Chișinău. Primul gol in Europa a fost marcat de Radu Rebeja.

Până în prezent Zimbru și-a adjudecat 6 Cupe ale Moldovei, ultima dintre acestea în anul 2014. Atunci Zimbru a învins în finală Șerif Tiraspol cu 3-1.

Zimbru este singura echipă care a participat la toate edițiile Diviziei Naționale, de la fondarea ei în 1992 până în prezent.

Milsami Orhei a fost fondată în anul 2005, în satul Step-Soci din raionul Orhei, de către omul de afaceri Ion Dolgu. Prima denumire a fost Viitorul Orhei.

În 2010 clubul a fost preluat de Ilan Șor, care i-a schimbat denumirea în Milsami, denumire compusă din inițialele părinților și a soției investitorului. În anul 2011, echipa a fuzionat cu formația Ursidos Chișinău, patronată de Veaceslav Ursachi, noul club fiind denumit FC Milsami-Ursidos. Anume în acel sezon, 2012, orheienii au câștigat primul lor trofeu: Cupa Moldovei Orange, după ce au învins în finală, la lovituri de departajare echipa Rapid Ghidighici. Peste câteva luni, Milsami-Ursidos a câștigat și Supercupa Moldovei.

În sezonul 2014-2015 echipa a câștigat în premieră și singura data titlul de campioană a Moldovei, acesta fiind și primul caz când o echipă dintr-un alt oraș decât Chișinău și Tiraspol câștigă titlul în Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!