Cazul Cosovan – din nou în atenția publicului. De această dată, Organizația Mondială împotriva Torturii a cerut autorităților moldovene să-l transfere, urgent, pe deținutul Serghei Cosovan la o instituție medicală specializată în tratamentul cirozei hepatice. Bănuit de escrocherie, Cosovan se află în arest preventiv, în ciuda stării grave de sănătate care îi poate aduce decesul.

În avizul expediat mai multor instituții din Moldova, Organizația Mondială împotriva Torturii condamnă arestul prelungit aplicat lui Serghei Cosovan, care îl privează de îngrijirile medicale vitale, fără de care ar putea muri. Asociația „Promo-LEX”, care îi reprezintă interesele, califică ținerea prelungită în arest ca fiind abuzivă și inacceptabilă.

„Au examinat apelul pe care noi l-am făcut și au considerat că într-adevăr cauza este una destul de gravă și merită să se atragă atenția asupra ei, deoarece relevă mai multe probleme, nu doar problema unui singur cetățean. Așa cum au fost până în ziua de azi aplicate abuziv, nejustificat aresturile preventive, se aplică în continuare”, susține Nicoleta Hriplivîi, avocat Promo-LEX.

Organizația mai solicită transferul de urgență al lui Cosovan la o instituție medicală unde să poată beneficia de un transplant de ficat, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică: „Din momentul în care a ajuns în detenție, din 28 septembrie 2017, starea lui se agrava în continuare și acest lucru ne arată documentele medicale. Maladia lui este evaluată la nivelul C, faza terminală. Adică persoana riscă să moară în detenție în orice moment”.

Pe de altă parte, reprezentanții Agenției Naționale a Penitenciarelor ne-au comunicat că doar o instanță judecătorească poate ordona transferul lui Cosovan.

„Prin urmare, eliberarea lui din instituțiile penitenciare și plasarea într-un spital civil este prioritatea instanței de judecată și nu a Administrației Naționale a Penitenciarelor”, susține Oleg Pantea, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Serghei Cosovan este fondatorul pieței „Curcubeu” și se află în arest preventiv de 7 luni, fiind suspectat de escrocherie. La o lună de la o comunicare emisă de CEDO în cazul său, măsura preventivă a fost modificată – el a primit arest la domiciliu, iar la scurt timp a fost arestat din nou pentru aceleași fapte. Acum, el se află la Penitenciarul nr.16-Pruncul. Mâine va avea loc următoarea ședință de judecată la care se va decide dacă arestul lui va fi prelungit sau nu.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!