Opere de artă pe stațiile de așteptare din comuna Zîmbreni, raionul Ialoveni. La inițiativa unor tinere, pe pereții interiori ai acestora au fost pictate legende populare locale.

Proiectul „Culorile de acasă” a fost creat de grupul de inițiativă din localitate – „Fetele inteligente și creative” și constă în pictarea a trei stații și dotarea acestora cu panouri informative despre rutele de microbuz.

„Fiecare stație are o tematică anumită. De exemplu, în centru este ca o adunare, o șezătoare. Avem în satul Găureni, acolo este cu tematica cireșilor deoarece acolo cândva era o livadă de cireșe și noi permanent așteptam coacerea cireșelor când ne duceam în excursii cu clasa. Și la marginea satului este un iaz și a fost cândva o livadă de piersici”, spune Alexandrina Pînzaru, mentor „Fetele inteligente”.

Proiect a fost finanțat de Fondul pentru tinerii din Ialoveni și susținut de primăria din sat.

„Eu am fost foarte bucuros de acest proiect și de la bun început le-am susținut. Primăria a contribuit cu faptul că opririle până la desen urmau a fi reparate, restaurate. Fetele sunt modeste, ele nu se laudă pe sine. Acest exemplu al lor cred că este demn de urmat”, susține Daniel Țonu, primarul comunei Zâmbreni.

Picturile murale au fost realizate de Alexei Luca, tânărul originar din Costești care acum câțiva ani a desenat și stațiile din satul natal: „Am găsit puțin timp liber și am încercat să realizez acest proiect pentru că îmi place interacțiunea asta cu oamenii de la țară – să vadă ceva nou prin picturile date”.

Alexei Luca a muncit timp de o săptămână – câte 10-11 ore pe zi. Proiectul nu i-a adus bani. Tânărul spune că remunerația sa este mulțumirea oamenilor: „Am vrut să redau o bucurie a copiilor, când se coc cireșile, primăvara, poate o mică dragoste care se formează de mic copil, acolo se văd doi hulubași de pâine și anume pe iarba proaspătă și anume ce-i legat de folclorul nostru, haine naționale”.

Sătenii se declară încântați de rezultat.

„Decât să vezi imagini necenzurate și unele scrieri la fel, e mai plăcut să stai la stație așteptând microbuzul și să privești o asemenea imagine”.

„E foarte frumos, tot timpul ne închipuim că e plină cu oameni și avem de lucru”.

„Ne place, tot ceea ce-i făcut, tot e bun”.

Dacă vor fi păstrate, pictorul dă asigurări că desenele vor rezista 30 de ani și mai mult.

Reporter: Galina Timuș
Operator: Tudor Bivol

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!