/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Pe stațiile de așteptare din comuna Zîmbreni au fost pictate legende populare locale

missing
22 mai 2018, ora 18:14

Proiectul „Culorile de acasă” a fost creat de grupul de inițiativă din localitate – „Fetele inteligente și creative” și constă în pictarea a trei stații și dotarea acestora cu panouri informative despre rutele de microbuz.

„Fiecare stație are o tematică anumită. De exemplu, în centru este ca o adunare, o șezătoare. Avem în satul Găureni, acolo este cu tematica cireșilor deoarece acolo cândva era o livadă de cireșe și noi permanent așteptam coacerea cireșelor când ne duceam în excursii cu clasa. Și la marginea satului este un iaz și a fost cândva o livadă de piersici”, spune Alexandrina Pînzaru, mentor „Fetele inteligente”.

Proiect a fost finanțat de Fondul pentru tinerii din Ialoveni și susținut de primăria din sat.

„Eu am fost foarte bucuros de acest proiect și de la bun început le-am susținut. Primăria a contribuit cu faptul că opririle până la desen urmau a fi reparate, restaurate. Fetele sunt modeste, ele nu se laudă pe sine. Acest exemplu al lor cred că este demn de urmat”, susține Daniel Țonu, primarul comunei Zâmbreni.

Picturile murale au fost realizate de Alexei Luca, tânărul originar din Costești care acum câțiva ani a desenat și stațiile din satul natal: „Am găsit puțin timp liber și am încercat să realizez acest proiect pentru că îmi place interacțiunea asta cu oamenii de la țară – să vadă ceva nou prin picturile date”.

Alexei Luca a muncit timp de o săptămână – câte 10-11 ore pe zi. Proiectul nu i-a adus bani. Tânărul spune că remunerația sa este mulțumirea oamenilor: „Am vrut să redau o bucurie a copiilor, când se coc cireșile, primăvara, poate o mică dragoste care se formează de mic copil, acolo se văd doi hulubași de pâine și anume pe iarba proaspătă și anume ce-i legat de folclorul nostru, haine naționale”.

Sătenii se declară încântați de rezultat.

„Decât să vezi imagini necenzurate și unele scrieri la fel, e mai plăcut să stai la stație așteptând microbuzul și să privești o asemenea imagine”.

„E foarte frumos, tot timpul ne închipuim că e plină cu oameni și avem de lucru”.

„Ne place, tot ceea ce-i făcut, tot e bun”.

Dacă vor fi păstrate, pictorul dă asigurări că desenele vor rezista 30 de ani și mai mult.

Reporter: Galina Timuș
Operator: Tudor Bivol

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram