/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/GRAFIC/ Numărul milionarilor moldoveni a crescut în 2017. Cel mai tânăr are doar 24 de ani

missing
24 mai 2018, ora 15:46

Dintre cele 1792 de persoane cu venit mai mare de un milion de lei, declarația cu privire la impozitul pe venit a fost depusă de 537 de persoane.

Cel mai mare venit declarat de o persoană este de 63,94 mln lei. Opt persoane au obținut venituri de peste 11 mln lei, iar 46 de persoane au câștigat între 3 și 6 mln lei. „Cei mai mulți contribuabili din categoria milionarilor au declarat venituri în sumă de la 1 până la 3 mln. Ei formează acea clasă medie, care asigură stabilitatea în orice economie”, a menționat directorul SFS.

Dacă e să facem o statistică după sexul persoanelor fizice, atunci în anul 2017 sunt înregistrați 409 bărbați și 128 femei, în 2016 fiind 314 bărbați și 104 femei care au obținut venituri impozabile mai mari de un milion de lei.


După criteriul vârstei, cea mai tânără persoană cu venituri de peste un milion lei, în anul 2017 are 24 ani, iar cea mai vârstnică – 80 de ani. În funcție de suma venitului, numărul persoanelor fizice care au obținut venituri mai mari de 1 mln. lei, se prezintă în felul următor: 
  

– de la 1-3 mil. lei – 461 persoane, în creștere cu 116 de persoane comparativ cu anul 2016;
  
– de la 3-6 mln. lei – 46 persoane fizice, mai puțin cu 2 persoane comparativ cu anul precedent;
  
– de la 6-11 mln. lei – 22 de persoane – similar anului 2016;
  
– mai mult de 11 mln. lei – 8 persoane, în creștere cu 1.

Cei mai mulți milionari sunt din municipiul Chișinău – 450 la număr sau 80 la sută. În ordine descrescătoare urmează: Bălți (11 persoane), Ialoveni (7), Orhei (5), Anenii-Noi (4) și 57 sunt din alte raioane.

În total pentru anul 2017, persoanele fizice au prezentat 211 mii de declarații, cu 10 mii mai multe decât anul trecut. Atât suma veniturilor declarate, cânt și cea a impozitului pe venit este în creste. Cele mai mari venituri obținute de către persoanele fizice au fost salariale. A doua componentă sunt dividendele, urmate de veniturile din livrarea producției agricole.

Totodată, cu referință la  veniturile sub formă de dividende, venituri din locațiune, royalty, venituri obținute din comercializarea producției agricole, din care se efectuează reținerea finală a impozitului pe venit,  au fost identificați 1255 de cetățeni cu venituri mai mari de 1 mln. lei, mai mult cu 128 de persoane comparativ cu anul precedent. 

Este de remarcat că  pentru aceste venituri, beneficiarii nu au obligația de a depune declarația la SFS, acestea fiind impozitate final, la sursa de plată.


În acest an, dreptul de desemnare procentuală  a fost realizat  de 29 671 persoane care prevede posibilitatea cetățenilor să direcționeze 2% din impozitul pe venit indicat în declarația anuală, în folosul unor organizații și asociații obștești, precum și culte religioase lista cărora este aprobată de Ministerul Justiției. Suma desemnată procentual se estimează la 6,72 milioane lei, desemnările urmând a fi examinate de SFS pentru validare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram