În locul Stadionului Republican ar putea fi construit un nou sediu al ambasadei SUA în R. Moldova. Cel puțin asta prevede un proiect de lege, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii supus consultărilor publice până la 8 iunie 2018.

Potrivit notei informative a proiectului, acesta este elaborat în contextul intențiilor Statelor Unite ale Americii din 27 decembrie 2017 de a procura terenul amplasat în mun. Chişinău, str. Tighina 12, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 5,1814 ha pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Astfel, proiectul prevede desființarea Stadionului Republican din municipiul Chişinău, str. Tighina 12, proprietate publică a statului pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Ulterior, terenul urmează a fi transmis cu titlu oneros, la preț de piață din proprietate publică a statului în domeniul privat, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Guvernul va fi responsabil de determinarea valorii terenului și de negociere a prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Stadionul Republican a fost demolat în anul 2007, la inițiativa autorităților comuniste. Prim-ministrul de atunci, Vasile Tarlev, a urcat demonstrativ pe un tractor și a dărâmat construcțiile din acel loc.

Tarlev a motivat atunci că demolarea a fost o cerință a UEFA și FIFA pe motiv că stadionul era vechi și prezenta pericol. În 2009 însă stadionul trebuie redeschis, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Ulterior, presa a scris că în Guvernul Tarlev ar fi circulat un proiect dubios, potrivit căruia pe Stadionul Republican urmau sa fie construite blocuri de locuit și o arenă mică. Astăzi, terenul este în paragină. Aproape 20 la sută din acest spațiu este arendat, legal, de câteva firme. Anterior, Ziarul de Gardă a scris, făcând trimitere experți imobiliari, că terenul ar valora 20 de milioane de euro.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!