O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la Roma. Reuniunea a stabilit termenii exacți, oferiți pentru rezolvarea agendei comune, în care este inclus și pachetul „Berlin Plus”. Acesta presupune un coș comun de probleme socio-economice dintre Chișinău și Tiraspol.

Întâlnirea, denumită oficial „Conferința permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2”, a reunit reprezentanți ai părților implicate în conflict, ai mediatorilor și observatorilor în cadrul negocierilor. O problemă discutată a fost cea de a pune în aplicare acordul privind plăcuțele de înmatriculare neutre, datorita cărora mașinile din regiunea transnistreană vor putea circula și în Europa.

„Discuțiile cu privire la o nouă decizie protocolară, cu privire la accesul transportului din regiunea transnistreană în traficul rutier internațional a fost semnat, există instrumente și proceduri care pot fi implementate deja începând cu toamna anului curent”, susține Cristina Lesnic, vicepremierul pentru Reintegrare.

În curs de implementare rămân să fie și alte câteva proiecte cum ar fi deschiderea podului din Gura-Bîcului – Bîcioc, apostilarea diplomelor și funcționarea școlilor moldovenești cu predare în grafie latină, dar și modernizarea telefoniei și telecomunicațiilor.

„Sunt ferm convinsă că anume această energie combinată și bună voința așa cum zice regulamentul conferinței în formatul 5+2 sunt elementele care pot transpune în viață lucrurile frumoase și satisface interesele populației de pe ambele maluri ale Nistrului”, a mai adăugat Cristina Lesnic.

Negociatorii internaționali s-au arătat mulțumiți de cum au decurs negocierile.

„Ambele părți au ajuns la un numitor comun în privința unor subiecte care au un impact direct și pozitiv asupra vieții de zi cu zi a oamenilor”, menționează Franco Fratini, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE.

Formatul 5+2 include reprezentanți din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite. Scopul negocierilor este de a elabora parametrii unei soluționări cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!