/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

GENDERDOC, indignat de discursul homofob al președintelui Dodon și al Partidului Socialiștilor

missing
01 iunie 2018, ora 14:35

„Ținem să reamintim că instituția Președinției și Parlamentul are rolul fundamental de a respecta Constituția Republicii Moldova, în care se expune în mod clar și necondiționat caracterul de stat democratic al Republicii Moldova, în care toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice”, se menționează în declarație.

Potrivit GENDERDOC, la data de 22 mai, Președintele Igor Dodon a declarat: „Sunt total împotriva oricăror acțiuni violente. Dar nu trebuie de provocat. De ce să organizezi special astfel de marșuri într-o societate unde oamenii categoric nu acceptă acest lucru? Oare nu este aceasta o provocare la acțiuni violente? Noi asta nu facem, nu provocăm pe nimeni. Înțeleg că există și altfel de oameni, dar de ce organizezi și să arăți asta societății moldovenești? Noi avem copii. Cui asta trebuie? Ne respectăm partenerii noștri din Vest, dar nu trebuie să ne impuneți ceea ce nouă nu ne trebuie. Dacă acolo, la voi, aceste lucruri sunt normale, să rămână acolo. La noi, aceasta nu a fost, nu este și nu va fi un lucru normal. Aceasta este poziția noastră. Place cuiva sau nu”.

Organizația este indignată și de declarația lui Ion Ceban din 23 mai 2018: „Poziția mea e cunoscută. Eu sunt pentru o familie tradițională. În același timp, libertatea se limitează acolo unde este bunul simț și moral. Sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le promovăm în societate. Doar nimeni nu le interzice să facă ce vor aceste persoane în spațiul lor? Faceți acasă ce vreți, dar haideți să nu exteriorizăm în public aceste lucruri. Nimeni nu vă interzice, nu blochează, dar propaganda, cred eu, nu trebuie să fie și nu e admisibilă în aceste circumstanțe. Nu le voi permite desfășurarea marșurilor comunității LGBT”.

În cadrul declarației, organizația subliniază și discursul lui Vlad Batrâncea din timpul ședinței Parlamentare din 31 iunie: „Societatea este deranjată de acele marșuri a minorităților sexuale și credincioșii vor ca legea să prevadă foarte clar că în spațiul public se interzic asemenea măsuri și statul RM va proteja o familie tradițională, o familie sănătoasă și vom ruga secretariatul să distribuie acest apel, această adresare publică la toate fracțiunile.”

Potrivit GENDERDOC, aceste declarații contravin dreptului la libertatea de exprimare, pe motiv că incită la ură și discriminare față de un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, și anume la discriminarea persoanelor LGBT și susținătorilor acestora, precum și dreptului la libertatea întrunirilor: „Îndemnăm persoanele cu autoritate și funcții de răspundere să se abțină de la declarațiile care ar putea aduce la discriminare și violență față de un grup de cetățeni”.

Organizația îi cere Președintelui să-și îndeplinească funcția de garant al Constituției și solicită ca Partidul Socialiștilor să nu mai folosească homofobia și incitarea la ură în programele sale electorale și discursul politic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram