/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Lac cu apă verde în parcul Râșcani. Specialiștii ne asigură că „fluoresceina” nu dăunează mediului

01 iunie 2018, ora 16:27

Fenomenul neobișnuit a fost observat la un lac din sectorul Râșcani al capitalei. Pe lângă faptul că apa era verde, martorii spun că din lac se vedea cum ieșeau aburi, fapt ce i-a speriat. Pentru a calma spiritele, cei de la „Termoelectrica” au realizat un filmuleț în care explică de ce a înverzit apa. Este vorba de o substanță utilizată la verificarea scurgerilor de apă în rețea.

„Fluoresceina nu este toxică. Ea reprezintă un colorant fluorescent extras din rezorcină cu un spectru larg de utilizare. Aceasta se utilizează în hidroscopie, în criminalistică, la detectarea urmelor de sânge, în farmaceutică și în scopuri de diagnosticare a fundului de ochi. La fel, ea se aplică curselor apelor subterane și la detectarea scurgerilor de ape”, a menționat Olga Sărățeanul, serviciul chimic „Termoelectrica”.

Autoritățile dau asigurări că apa colorată, care circulă prin rețelele termice ale „Termoelectrica” este inofensivă – nu dăunează nici mediului, nici oamenilor.

„Da, sperie ochiul. Oamenii se alarmează și lucrul acesta se întâmplă în fiecare an exact în perioada asta când s-a terminat sezonul de încălzire și Termoelectrica, bineînțeles, că se pregătește pentru următorul sezon de încălzire. Este o chestie normală, nu vă alarmați”, susține și Iuliana Cantaragiu, expert Centrul Național de Mediu.

Fluoresceina este un praf de culoare cărămizie, care, în urma interacțiunii cu apă, devine de culoare verde. Însă, datorită faptului că este o substanță biodegradabilă, această materie se descompune în câteva zile, la lumina zilei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram