/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Politolog: Alegerea chișinăuienilor va fi între un candidat asociat cu Rusia și altul văzut ca adept al vectorului european

missing
03 iunie 2018, ora 10:55

Cenușă susține că, în ultimii ani, toate manifestările lui Ion Ceban în capitală au trădat interesul PSRM de a-l face într-o bună zi primar al Chișinăului. „Este adevărat că el cunoaște mai multe cifre despre administrarea capitalei, pentru că aceasta i-a fost principala misiune în cadrul PSRM”, susține expertul.

Totodată, acesta menționează că Andrei Năstase a recunoscut în cadrul dezbaterilor că până a se lansa în alegerile municipale s-a preocupat de combaterea corupției și oligarhiei la nivel național. „De aceea, transformarea sa în primar ar fi una dictată de conjunctura politică și mai puțini de careva obiective setate câțiva ani în urmă, după cum e cazul lui Ion Ceban. Este însă naiv să credem că Năstase nu are calcule politice și electorale care l-au determinat să se lanseze pentru primărie,” subliniază politologul.

Cenușă este de părerea că sprijinul acordat de PSRM în Consiliul Municipal îi va ușura activitatea lui Ion Ceban, „Foarte multe din activitățile sale vor fi coordonate pe linie de partid și nu tocmai în biroul primăriei.”

Andrei Năstase va întâmpina dificultăți obiective și va trebui să găsească parteneri politici în Consiliul Municipal Chișinău. Mai mult ca atât, Platforma DA va trebuie să genereze resurse umane pentru a-l susține pe Năstase în primărie. PAS ar putea fi un alt bazin din care pot fi căutați cadre, dacă într-adevăr există un parteneriat mutual benefic între PAS și Platforma DA. Acest lucru poate distrage atenția Platformei de la subiecte de pe agenda națională, dar, totodată, poate constitui o oportunitate pentru a extinde partidul”, mai menționează acesta.

De asemenea, Cenușă subliniază că resursele alocate de către PSRM au depășite de zeci de ori pe cele utilizate de către Platforma DA. „Ion Ceban a primit un tratament neutru din partea mass-media afiliată Democraților, care însă i-au pus la îndoială integritatea lui Năstase în baza unor informații eronate fie dubioase”, adaugă acesta.

Deși Năstase a promis că va rămâne în fruntea capitalei, dacă este ales, chiar și după alegerile parlamentare, asta nu-l va împiedica să fie inclus pe liste de partid. Totodată, promisiunea lui Ceban de a abandona PSRM, dacă este ales primar, nu înseamnă că acesta va rupe relația informală cu formațiunea, la fel cum nu a făcut-o nici Igor Dodon”, conchide politologul.

Reamintim că astăzi, are loc turul al doilea pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău. În buletinele de vot sunt înscriși doi candidați: Ion Ceban, din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” și Andrei Năstase, din partea Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”.

În turul doi de alegeri, nu se impune o rată de participare obligatorie pentru validare. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. Cel care va fi ales astăzi primar va deține mandatul timp de un an, până la alegerile locale generale din 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram